Hlavní obsah

Stále dost kouříme a moc se nehýbeme

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby obchodů se sportovním zbožím sice v Česku trhají rekordy a zdravý životní styl je všudypřítomným tématem, v reálu ale většina lidí stejně příliš nesportuje a raději holduje nejrůznějším neřestem.

Foto: René Fluger, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle oficiálních statistik a průzkumů pravidelně kouří cigarety čtvrtina Čechů. V nejnovějším průzkumu agentury STEM/MARK pro online životní pojištění Mutumutu, jehož výsledky má Právo k dispozici, se alespoň k občasnému kouření přiznal více než každý třetí dotázaný.

Průzkum se kromě kouření zaměřil také na další oblasti zdraví. Sledoval například to, jak jsou na tom Češi s pohybem a zda svému tělu dopřávají alespoň občasnou sportovní aktivitu. A výsledek nevyznívá příliš pozitivně.

„S pravidelnými sportovními aktivitami to Češi rozhodně nepřehánějí. Například 15 procent respondentů nikdy nevyrazí na procházku, případně se kondiční chůzi věnují naprosto výjimečně,“ upozornil šéf Mutumutu Jindřich Lenz.

Fit v každém okamžiku aneb Jak cvičení přizpůsobit věku

Zdraví

Ještě méně oblíbené je běhání. Denně vyběhnou do lesa či alespoň do fitka na pás pouhá tři procenta respondentů. Tři čtvrtiny lidí (74 procent) přitom neběhají nikdy nebo jenom výjimečně. Lépe dopadla jízda na kole. Každý den se sice cyklistice věnují pouhá čtyři procenta lidí, třetina lidí ale na kolo vyrazí aspoň několikrát do měsíce.

Poměrně oblíbené jsou kolektivní míčové sporty. Zahrát si několikrát do týdne třeba fotbal, volejbal či tenis zajde každý desátý oslovený. Naproti tomu třetina lidí to neudělá nikdy.

„Mezi odmítače těchto kolektivních sportů patří výrazně více žen než mužů. Zatímco nikdy si míčový sport nezahraje 40 procent oslovených žen, muži nejeví o tento druh sportu zájem pouze ve čtvrtině případů,“ doplnil Lenz.

Jak se liší dispozice žen a mužů k pohybu

Zdraví

Téměř tři čtvrtiny lidí by se podle něj začaly hýbat častěji, kdyby například dostali slevu na splátce životního pojištění na základě dat o sportovní aktivitě, která by sdíleli s pojišťovnou ze svého chytrého náramku či mobilního telefonu.

Na nezdravý životní styl Čechů upozornila minulý měsíc i Evropská komise (EK). Podle unijní analýzy se předloni obezita týkala 20 procent obyvatel ČR, evropský průměr je přitom 15 procent.

„Přispívají k tomu špatné stravovací návyky a nízká pohybová aktivita,“ konstatovala zpráva EK. Obyvatelé Česka podle ní rovněž konzumují ročně o 1,7 litru více alkoholu na osobu (11,6 litru), než je průměr EU.

Češi jsou největší pupkáči Evropy

Vedle titulu největších pijanů piva na světě si mohou tuzemští muži připsat další vítězství, opět v rámci ostatních evropských národů. Dají se totiž považovat za největší pupkáče starého kontinentu.

Polovina českých mužů a třetina žen trpí nadváhou, varovali statistici

Domácí

Když Světová zdravotnická organizace před pěti lety sečetla počet mužů, kteří mají nadváhu či jsou přímo obézní, mezi Čechy se dopočítala k číslu 69,2 procenta. Nikde jinde v Evropské unii tak vysoký podíl mužů s nadváhou není.

Naproti tomu takových Estonců s nadváhou či obezitou je jen necelých 61 procent. Relativně hubení jsou pak také Finové či Portugalci.

Ani české ženy nepatří mezi ty s optimálním průměrným indexem tělesné hmotnosti (BMI), ale porážejí například Italky či Španělky.

Anketa

Snažíte se naplňovat zdravý životní styl?
Ano, pokouším se
68,1 %
Ne, je to zbytečné
31,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1418 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám