Hlavní obsah

Správné rozhodnutí. V kauze Srp za Sobotkou stojí koaliční lidovci i část opozice

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidovci podpořili premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku v rozhodnutí nepodepsat jmenování Karla Srpa členem etické komise. Krok Sobotky uvítal i šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Srp

Článek

„Je to správné rozhodnutí. Nepůsobilo by dobře na účastníky protikomunistického odboje, kdyby o nich rozhodoval člověk, který prokazatelně spolupracoval s Stb,“ sdělil Novinkám Bělobrádek.

Stejný názor má i jeho stranický kolega - ministr kultury Daniel Herman. Premiér ke své pravomoci podle něj přistoupil velmi odpovědně. „Jestli u někoho jsou určité pochybnosti a otazníky nelze odstranit, tak pak nelze než se zachovat takto, chceme-li se pohybovat v etické rovině,“ míní Herman.

Ostrou reakci Hradu nechtěl ministr kultury hodnotit. „Ale znovu říkám, že si velmi vážím postoje pana premiéra,“ zopakoval ministr.

Sobotkovo rozhodnutí kvitoval i předseda topky Kalousek. „Je to prima pocit, když opoziční politik může zatleskat předsedovi vlády. Kéž by to šlo častěji,“ glosoval na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám