Hlavní obsah

Spravedlnost podepsala smlouvu s bývalou kanceláří Benešové

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti podepsalo na konci roku smlouvu na poskytování právních služeb se známou pražskou advokátní kanceláří Císař, Češka, Smutný. V té několik let působila současná šéfka resortu Marie Benešová (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

Podle vyjádření protikorupční organizace Transparency International pro Deník N patří podobné zakázky mezi rizikové a je potřeba je sledovat, a to kvůli možnému střetu zájmů. Sama Benešová ale podobné spekulace ve středu odmítla.

Kancelář Císař, Češka, Smutný má podle smlouvy zveřejněné serverem poskytovat ministerstvu právní služby a za ně pak inkasovat 2500 korun bez DPH za každou odpracovanou hodinu, maximálně však do celkové výše 400 tisíc bez DPH.

Smlouvu neviděla

„Jedná se o smlouvu na poskytování právních služeb týkající se čistě zastupování v soudním či správním řízení. Využita by mohla být zejména v případě složitých sporů u zadávacích řízení,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka s tím, že tato advokátní kancelář patří mezi nejlepší v oboru veřejných zakázek.

Stromeček nebude. Seniory z vlastního domu vyhnala exekuce zaviněná nejednotnými soudy

Domácí

Smlouvu navíc neřešila a ani nepodepisovala přímo Benešová, která v kanceláři Císař, Češka, Smutný působila od roku 2005, tedy po svém odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně. Byla v ní pak minimálně další tři roky.

„Poslední roky s nimi ale nejsem v žádném kontaktu. Smlouvu jsem vůbec neviděla, tu tady podepisovala právnička, protože šlo o zakázku do půl milionu korun, takže to přes mě nešlo,“ řekla ve středu Právu Benešová.

Kancelář Císař, Češka, Smutný prý navíc v souvislosti se zkušenostmi ve sporech o veřejných zakázkách doporučili resortu lidé z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Na dotaz Práva, proč si muselo ministerstvo najímat externí právníky a neřešilo sporné případy vlastními lidmi z úřadu, ministryně odpověděla: „Na to tady nemáme síly. Jde o speciální věci, na které potřebujeme specialisty s obrovskými zkušenostmi, takových kanceláří tady máme víc.”

Reklama

Výběr článků

Načítám