Hlavní obsah

Spotřební daň na benzin a naftu se sníží, potvrdili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý schválili ve zrychleném režimu snížení spotřební daně na benzin a naftu o 1,5 koruny na litr. Jedná se o reakci na narůstající ceny v souvislosti s válkou na Ukrajině. Opatření by mělo platit od začátku června do konce září. Novelu nyní posoudí Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Sněmovna novelu schválila 154 hlasy ze 156 přítomných poslanců.

„V reakci na ruskou agresi, přistoupila vláda k opatřením, které zmírní dopady na české občany. Navrhujeme mimo jiné snížit spotřební daň na motorovou naftu o korunu padesát na litr, stejně tak u benzinu,“ představil na plénu návrh šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

Změna bude dočasná. „Je to na období od 1. června do 30. září 2022. Předpokládaný výpadek na straně státního rozpočtu činí přes čtyři miliardy,“ doplnil.

Úlevy pro dopravce: odložené platby DPH a prominutí zálohy silniční daně

Ekonomika

Opozice z řad hnutí ANO snížení podpořila, ale připojila i kritiku. „Krok přichází pozdě a je nedostatečný. Koruna padesát skutečně nepomůže,“ vyčetla vládní koalici šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Je to krok správným směrem, je ale krátkodobý. Navrhnu proto, aby byla účinnost posunuta až do ledna 2023, aby tak opatření trvalo další dobu,“ nastínila také na plénu. Její návrh ovšem „vládní“ poslanci odmítli.

Ceny benzinu a nafty od minulého týdne znovu klesly

Ekonomika

Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny, u nafty je to 9,95 koruny. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že ceny u čerpacích stanic by mohly díky snížení spotřební daně klesnout až o 1,80 koruny na litr.

Reklama

Výběr článků

Načítám