Hlavní obsah

Sportovci chtějí po ministrovi tréninky pro 20 lidí s menšími rozestupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní tréninky pro dvacet lidí a zmenšení povinných rozestupů. Tak by se daly shrnout požadavky zástupců sportovních svazů, kteří budou v sobotu jednat s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za ANO). Namísto nyní požadovaných desetimetrových rozestupů mezi šesti dvojicemi navrhují, aby se omezení změnilo na patnáct metrů čtverečních na osobu. Změnu by chtěli od příštího týdne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zástupci sportovců na podporu svého požadavku připomínají, že podle studií se koronavirus při venkovním sportování nešíří.

Po překotných zvratech na konci minulého týdne se může od pondělí trénovat ve dvojicích, kterých může být na jednom hřišti maximálně šest v desetimetrových rozestupech. Ještě minulý pátek se počítalo s povolením sportování dvaceti lidí, ale z toho v sobotu sešlo. Zástupci střešních sportovních organizací budou vyjednávat o návratu této varianty.

„Chtěli bychom, aby mohlo sportovat dvacet lidí venku. Na jednu osobu patnáct metrů čtverečních. Uvnitř bychom chtěli dva na dva s distančním trénováním. To jsou minimální požadavky, které bychom chtěli prosadit od příštího týdne,” řekl novinářům předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Toto je vražda v přímém přenosu. Děti nesmějí chodit do školy a zároveň se nesmějí pohybovat
vedoucí sportovně metodického úseku České basketbalové federace Michal Ježdík

Uvolnění podmínek shromažďování včetně sportování kritizovala vládní odborná protiepidemická skupina MeSES. Ministr zdravotnictví se přiklonil k tomuto čistě lékařskému pohledu a změnil omezení ještě dříve, než začalo platit. S předsedou skupiny MeSES Petrem Smejkalem jednala skupina prosazující restart sportu včetně vedoucího sportovně metodického úseku České basketbalové federace Michala Ježdíka.

„Pan doktor je profík, snaží se držet autokrativně čísel. Připouští, že existují jiné elementy ve společnosti, které se musejí brát v potaz. Jeho tým se ale zabývá jen recidivou. My pak máme prostor vyjednávat a dávat do poměru ostatní aspekty. On si pojede svoje a my budeme tlačit naše argumenty,” řekl Ježdík.

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Domácí

Konečné rozhodnutí záleží na odvaze politiků, kteří musejí posoudit vedlejší vlivy dlouhodobých restrikcí. A ty jsou závažné zejména v případě dětí a mládeže, která vedle sportu přišla na dlouho i o školní docházku. Většina se ještě nevrátila. „Toto je vražda v přímém přenosu. Děti nesmějí chodit do školy a zároveň se nesmějí pohybovat. To je nejhorší kombinace, která může nastat v těch vývojových stadiích,” upozornil Ježdík. Uznává, že basketbal jako kontaktní halový sport přijde na řadu později.

Chceme jasná pravidla

Venkovní sportování je ale podle studií bezpečné, k přenosu prakticky nedochází. „Je na to spousta studií z různých zemí. Venku se nakazí jedno promile dětí, tedy jedno z tisíce,” uvedl Ježdík. První týden testování ve školách navíc naznačil, že v dětské populaci se nákaza po dlouhé izolaci vyskytuje minimálně. Vzhledem k bezpečí venkovního sportování představitelé střešních organizací nechtějí, aby s ním bylo spojené testování. A budou požadovat, aby v nových mimořádných opatřeních byly podmínky upřesněny.

Vzdálenosti vyznačujeme barevným kloboučkem. Sportoviště řeší, jak vyhovět nařízením

Domácí

„Chceme, aby se to dostalo přímo do bodů mimořádného opatření, které bude příští týden vydáno. Aby sport byl zakotven, aby tam byla jasná pravidla,” uvedl předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl.

Na sobotní jednání půjde s Janstou a Ertlem předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Jeho požadavky jsou obdobné. „Za nás jsou dvě priority, a to zvýšení počtu amatérských sportovců na venkovních sportovištích a otevření vnitřních sportovišť,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám