Hlavní obsah

Spor mezi Schwarzenbergem a Nečasem: tentokrát o vstřícnosti k EU

Právo, rsk, jov
Praha

Spor z loňského roku mezi TOP 09 a ODS ohledně vstřícnosti české zahraniční politiky vůči Evropské unii se opět rozhořel. Vláda totiž šéfovi diplomacie Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) vrátila jeho koncepci zahraniční politiky s tím, ať ji přepracuje, protože je příliš proevropská. Největší kritiku slyšel od premiéra Petra Nečase a ministra obrany Alexandra Vondry (oba ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas a Karel Schwarzenberg přicházejí na jednání vlády.

Článek

Schwarzenberg Právu v pátek řekl, že některé úvahy více rozvede, ale z prounijního tónu nesleví. „Zajisté nesnížím akcent na evropskou politiku. To ode mě nemůže nikdo očekávat,“ podotkl.

Podle Schwarzenberga koncepce MZV může oživit snahu premiéra si přisvojit evropskou politiku jako loni. Tehdy Právo informovalo o Nečasově záměru vytvořit post evropského tajemníka a převést evropskou agendu z ministerstva zahraničí přímo pod Úřad vlády.

Nejednotnost vlády v zahraniční politice v pátek zkritizovala ČSSD. Podle jejího místopředsedy a stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka chce soc. dem. směřování zahraniční politiky řešit ve Sněmovně. Zejména ve vztahu k  EU podle něj panuje dvoukolejnost, chybí společná pozice, jsou nesmiřitelná stanoviska a nejsou vyřešeny kompetence.

„Mám informace o tom, že na naše zastupitelské úřady přicházejí dvojí instrukce. Jedny z ministerstva zahraničí, druhé od premiéra. A pak se řeší, které platí,“ dodal. Na Úřadu vlády podle Zaorálka navíc vzniká tajná koncepce zahraniční politiky.

Anketa

Domníváte se, že proevropská zahraniční koncepce je správná?
Ano, jsme zemí v Evropské unii
22,5 %
Ne, Česko by si mělo zachovat co největší samostatnost
74,8 %
Nezajímá mě to
2,7 %
Celkem hlasovalo 9887 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám