Hlavní obsah

Spor mezi Němcem a Benešovou chce řešit premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bezprecedentní spor mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU) a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou, který vyvrcholil tím, že Benešová obvinila Němce, že vlastně vůbec neřídí svůj resort, chce řešit premiér Jiří Paroubek (ČSSD). A to prostřednictvím bývalého ministra Jaroslava Bureše, který by měl vypracovat právní stanovisko ke sporu.

Článek

"Byl bych rád, kdyby pan Bureš u mě pracoval jako poradce, ať už externě nebo interně," řekl v neděli Paroubek novinářům k možnosti spolupráce s nestraníkem, jenž byl šéfem legislativní rady za vlády jeho předchůdce Stanislava Grosse (ČSSD).

Paroubek přiznal, že zatím nemá definitivní názor na spor mezi Němcem a Benešovou. "Je to neobvyklý spor. Oba aktéři by měli zklidnit hru alespoň do doby, než si premiér udělá svoji představu," řekl.

Rozepře vyvrcholila ostrou kritikou postupu ministra Němce při návrhu vydat stíhaného katarského prince Hámida bin Abdal Sáního do vlasti. Nejvyšší státní zástupkyně se domnívá, že Němcův úřad chce ovlivnit prověřování své role v záležitosti prince, který je v ČR stíhán za pohlavní zneužívání. Podle Benešové byl postup ministerstva v rozporu s trestním řádem.

Dimun: Benešová se chová skandálně

"Je to správné, pokud jde o vypracování právního stanoviska. Rezolutně ale odmítáme jakoukoliv kriminalizaci za právní názor," řekl Novinkám v neděli mluvčí ministra Němce Petr Dimun v reakci na Paroubkův zájem o řešení sporu.

Dimun také reagoval na pochybnosti o tom, zda ministr Němec vůbec řídí svůj resort. "Je to skandální tvrzení, nejvyššímu státnímu zastupitelství nepřísluší hodnotit způsob řízení ministerstva. Nevím, jaký motiv k tomu paní Benešovou vedl," řekl Novinkám Dimun s tím, že ministrovi nabídl svou rezignaci na post šéfa tiskového odboru ministerstva.

"V této souvislosti je zmiňováno i mé jméno, nechci se nechat vláčet a přidělávat ministrovi problémy, takto se ukáže, jestli mám jeho důvěru," dodal Dimun.

Kauza Mlynář

Vztahy mezi Němcem a Benešovou jsou vyhrocené rovněž kvůli názorům na působení žalobců v kauze exministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU). Benešová ministerstvu vytýká, že poškodilo Mlynáře, když zveřejnilo informace o jeho připravovaném stíhání v kauze Testcom servis.

Předsedkyně ústavněprávního výboru Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) v sobotu varovala před případným ukvapeným odvoláním Benešové na návrh ministerstva spravedlnosti. [celá zpráva] Podle ní by to mohlo ovlivnit její rozhodování při hlasování o důvěře vládě v pátek 13. května. "Je to věc příslušného politického klubu, v tomto případě KDU-ČSL, aby s paní Parkanovou hovořil," řekl dnes premiér.

Prohlásil, že se ministr Němec příští týden s nejvyšší státní zástupkyní sejde, aby všechny sporné kauzy osobně konzultovali. Parkanová kromě toho svolá jednání výboru, na něž obě strany sporu pozve.

Neúplné informace?

Ministr Němec si myslí, že Benešová nechala prošetřit postup jeho úřadu ve věci vydání katarského prince na základě neúplných informací. Řekl to v nedělní Sedmičce televize Nova.

"Když instrukci dávala, nevěděla, že jsou jasné záruky katarské strany, že bude v trestním řízení pokračovat," prohlásil. Podle Němce nevěděla Benešová ani o tom, že katarská strana dala záruky reciprocity ve prospěch českých občanů a že v tomto smyslu bude uzavřena mezi oběma zeměmi smlouva. To znamená, že Katar by vydával ke stíhání do vlasti české občany, kteří se na jeho území dopustili trestného činu.

Němec řekl, že původně bylo jeho stanovisko k případu zdrženlivé. Když však katarská strana záruky poskytla, podpořil vydání prince do vlasti.

Podle místopředsedy ODS Ivana Langra postupoval Němec v rozporu s Listinou práv a svobod a také se svým nařízením. Připomněl instrukci o postupu soudů při styku s cizinou v trestních věcech, kterou vydal v únoru. Předání případu lze využít jen v případě, kdy se osoba zdržuje doma, tedy v Kataru. "Když předáme stíhání do Kataru, jak zajistíme ochotu poškozených a spoluobviněných jezdit tam k výpovědi?" uvedl Langer.

Je přesvědčen, že trestní řízení by se mělo konat v České republice. Pokud bude případně rozhodnuto o princově vině, je možné podle Langra ho předat k výkonu trestu do Kataru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám