Hlavní obsah

Spolupracující obviněný: Pomohl už usvědčit zloděje i obří krácení daní

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se podnikatelka Ivana Salačová, stíhaná v kauze poslance Davida Ratha, stala tzv. spolupracující obviněnou, byla by v ČR vůbec první, u koho by policie a žalobci tento status využili při vyšetřování korupce.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

„Dosud jsme institut spolupracujícího obviněného od doby, kdy byl zaveden v trestním zákoníku (od ledna 2010), využili ve dvou případech, v Brně a v Ústí. V obou šlo ale o vyšetřování zločinu krácení daně, nikoli korupce,“ sdělil v pátek Právu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Jak Právo jako první informovalo tento týden, Salačová jako vůbec první z osmera obviněných v Rathově případu začala podrobně vypovídat, díky čemuž se dostala z vazby na svobodu, a zároveň by se ráda stala spolupracující obviněnou. [celá zpráva]

Pokud by její snahu státní zástupce při případném podání obžaloby akceptoval, měla by kladenská podnikatelka šanci dostat od soudu výrazně mírnější trest i pod sazbou, která jí nyní hrozí – pět až deset let vězení. Teoreticky by mohla odejít i s podmínkou.

Místo dvanácti pět let

Institut spolupracujícího obviněného začínají pomalu, ale jistě detektivové a státní zástupci využívat. Jde sice řádově o jednotky případů, ale vždy se jedná o závažné kauzy, v nichž pokaždé figuruje organizovaná skupina. Je to totiž podmínka - aby někdo z podezřelých mohl získat takový status, musí pomoci usvědčit organizovaný gang, jehož byl členem, a nesměl být jeho hlavou či organizátorem.

Vůbec první případ, kdy byl tento institut v ČR použit a soud pak takovému obviněnému vyměřil výrazně nižší trest, se odehrál předloni na severu Čech.

„Jde o již pravomocně odsouzenou kauzu dovozu a prodeje pervitinu do Německa. Jeden z obviněných tam doznal trestnou činnost, spolupracoval a soud nám pak vyhověl, uznal to označení spolupracujícího obviněného a šel výrazně pod trestní sazbu, která přitom činila deset až osmnáct let,“ řekla Právu náměstkyně ústeckých žalobců Lenka Bradáčová. Dotyčný nakonec dostal pět let natvrdo.

Jednou z posledních kauz, kde policie a žalobci využili institut spolupracujícího obviněného, je kauza krádeže čtyř obrazů slavného kubistického malíře Emila Filly.

Zloději je odcizili loni v listopadu ze zámku v Peruci na Lounsku, ale už o měsíc později policie vypátrala jak ztracená plátna v celkové hodnotě 66 miliónů korun, tak organizovanou skupinu šesti lidí, kteří se na zmizení děl podíleli.

A právě jeden z nich se rozhodl začít s vyšetřovateli spolupracovat, vypovídat a usvědčit ostatní podezřelé. Policie se proto podle informací Práva po souhlasu státního zástupce rozhodla tohoto muže brát jako spolupracujícího obviněného. Takový status ale oficiálně získá až při podání obžaloby, kde ho státní zástupce takto označí. Pak bude záležet na soudu, zda se s tím ztotožní a uloží podezřelému nižší trest, přičemž nynější sazba pro zloděje Fillových obrazů činí pět až deset let.

Další případ v Ostravě

Není tedy stejně jako třeba u jmenované Salačové vyloučeno, že by se mohl dotyčný obviněný dočkat třeba i podmínky. Vyšetřování případu ale zatím ještě stále běží.

Přímo u soudu je ale jiná věc, a to již výše zmíněný jeden z případů daňových deliktů, které vyšetřovala protikorupční policie. Kauzu řeší vrchní žalobci a Krajský soud v Ostravě. Jde o organizovanou skupinu sedmi lidí, kteří se snažili obrat stát na spotřební dani při nákupu minerálních olejů o více než půl miliardy korun. Také zde už podle informací Práva státní zástupce označil jednoho z členů gangu za spolupracujícího obviněného, tudíž ten má šanci dostat nižší trest než hrozících pět až deset let.

Anketa

Je nižší trest pro spolupracujícího obviněného správný?
Ano, motivovaný člověk zevnitř dokáže odhalit všechny souvislosti
83,5 %
Ne, každému by se mělo měřit stejným metrem
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7011 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám