Hlavní obsah

Špidlu nahradil poslanec Kratochvíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým poslancem se v úterý stal jihočeský funkcionář ČSSD a písecký zastupitel Karel Kratochvíle. Slib poslance složil v úvodu schůze dolní komory, která začala po poledni. Kratochvíle nahradil ve Sněmovně expremiéra Vladimíra Špidlu (ČSSD), který na poslanecký mandát rezignoval ke konci srpna, aby se mohl plně věnovat práci evropského komisaře.

Foto: Radka Miloševská

Nové informační okénko je v nemocnici otevřeno denně po dobu provozu ambulancí.

Článek

Příchodem Kratochvíleho je Sněmovna opět kompletní a má 200 poslanců se všemi právy a povinnostmi. Od začátku nynějšího volebního období, jež začalo před více než dvěma roky, se z různých důvodů obměnila již zhruba desetina poslanců.

Špidla má začít působit jako evropský komisař od listopadu. V evropské komisi bude mít na starosti zaměstnanost a sociální záležitosti. [celá zpráva] Špidlu nominovala na eurokomisaře jeho vlastní vláda poté, co se koncem června rozhodl podat demisi, neboť čelil sílící kritice za neúspěch ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu.

Buzková a Gross se vzdali mandátu

Premiér Stanislav Gross a ministryně školství Petra Buzková (oba ČSSD) se dnes vzdali poslaneckého mandátu. Chtějí se naplno věnovat práci ve vládě. V dolní komoře by je měli nahradit sociální demokraté Dagmar Mocová a Miloš Máša. Gross i Buzková se mandátu vzdali prohlášením přímo ve Sněmovně.

Gross již při sestavování kabinetu ohlásil, že sám mandát složí a totéž očekává od sociálnědemokratických ministrů. Původně chtěl, aby se mandátu vzdali všichni ministři, ale lidovci a unionisté to odmítli. Premiér pak také z různých důvodů udělil výjimku několika svým stranickým kolegům, mandátu se tak nemusejí vzdávat ministři financí Bohuslav Sobotka, práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach a kultury Pavel Dostál.

Mandát si ale zatím ponechávají i další ministři za ČSSD, například ministr zemědělství Jaroslav Palas. "Má okresní organizace sociální demokracie v Bruntále vyjádřila nesouhlas s takovýmto krokem. Takže v této chvíli nepočítám, že bych se vzdal," řekl Palas již v srpnu České televizi.

O eurozatykači v pátek

O přijetí předloh, na jejichž základě by se i na občany Česka vztahoval evropský zatykač, rozhodne Sněmovna v pátek 24. září. Ve stejný den bude hlasovat i o zákonech, jež mají umožnit reformu školství a zrušit povinnou vojnu.

Předlohy o eurozatykači vrátil Sněmovně k novému hlasování prezident Václav Klaus. Reformní školské předlohy zase vrátil dolní komoře s vlastními pozměňovacími návrhy Senát.

Konec povinné vojny před schválením

Před schválením jsou ve Sněmovně i vládní návrhy, které mají zrušit povinnou vojnu a civilní vojenskou službu a otevřít tím cestu ke vzniku profesionální české armády. Dnešní druhé parlamentní čtení těchto předloh naznačilo, že jejich páteční schvalování v dolní komoře by mohlo být bezproblémové.

Branná povinnost by měla být od počátku roku 2005 vyžadovaná pouze při ohrožení státu nebo za válečného stavu. Česká armáda má být od tohoto data také plně profesionální. Poslední vojáci základní služby mají odejít domů 22. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Špidla složil mandát, dostane 674 500 korun

Bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) se v úterý vzdal svého poslaneckého mandátu. Svůj rezignační dopis ověřený notářem doručil osobně do sekretariátu...

Výběr článků

Načítám