Hlavní obsah

Špidla, Zaorálek a šéf Rady se radili o ČT

Novinky, Jana Perglerová, Naďa Adamičková
PRAHA

V předvečer volby nového generálního ředitele České televize se v úterý sešli dva nejvýše postavení muži ve státě s předsedou rady, která šéfa Kavčích hor volí.

Článek

Jednali totiž premiér Vladimír Špidla s předsedou Rady České televize Janem Mrzenou. Schůzka se uskutečnila v pracovně předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka, který byl jednání též přítomen. Mrzena řekl, že iniciátorem schůzky byl on. "O schůzku se Špidlou jsem žádal už dlouho v souvislosti s programovým prohlášením vlády, že chce vyřešit financování ČT," dodal Mrzena.

"Ubezpečil jsem Špidlu i Zaorálka, že rada je připravena zítra ředitele zvolit. Žádné plány ani scénáře o tom, co by se stalo, kdyby rada zítra nezvolila, nemáme,"odpověděl Mrzena na otázku, zda spolu hovořili o možnosti, že ředitel zvolen nebude.

Hrozí několik absencí

Podle zákona o ČT musí rada zvolit ředitele do tří měsíců po odvolání předchozího šéfa. Termín vyprší 27. února. Na dotaz, zda má předseda rady informace, že by mimo Milana Horálka, který je v zahraničí, a Heleny Fibingerové, jež absolvovala náročnou operaci a je v péči lékařů, na radu někdo další nepřišel, odpověděl: "Mám signály, že má zdravotní problémy paní biskupka Jana Šilerová a další člen rady, jehož jméno nechci uvést," odpověděl Mrzena.

Pokud se jeho předpověď splní, bude na jednání rady ze čtrnácti členů přítomno jen deset. To by sice stačilo ke zvolení ředitele, protože zákon ukládá, že pro šéfa musí zvednou ruku deset radních. Ví se však, že radní Petr Kučera prostřednictvím tisku již minulý týden vzkázal, že mu nikdo z šestice finalistů nevyhovuje a podle toho se zachová při hlasování. Pro ředitele by hlasovalo jen devět rukou a zvolen by tudíž nemohl být.

Špidla popírá politický nátlak

Za normální, informativní schůzku označil setkání premiér Špidla. Hovořili prý o financování televize, k čemuž Mrzena podle Špidly uvedl, že by byla nutná reforma, neboť systém neumožňuje plánování. "Zabývali jsme se také mediálními zákony, byť jsme k žádnému závěru nedošli,"řekl Špidla s tím, že požádal o další konzultaci.

Na otázku, zda schůzka den před volbou generálního ředitele ČT nemůže být vykládána jako politický nátlak, premiér odpověděl: "To ani nevím, že je den před volbou."

K poznámce, zda sociální demokraté Špidla a Zaorálek nevyužili příležitosti, aby naznačili, kdo by se jim líbil v čele České televize, premiér řekl: "To teda v žádném případě ne, to nebylo v agendě. ale princip je takový, že je povinností premiéra být v důležitých věcech informován. Získat informace a čas na ně je neobyčejně těžké, proto jsem požádal pana Mrzenu o schůzku, konec konců ve Sněmovně, takže nešlo o nic utajeného."

Langer: Je to Absurdistán

Člen mediální komise sněmovny Ivan Langer (ODS) to ale vidí jinak. ČTK řekl, že kdyby se on před dvěma roky choval ve vztahu k radě jako teď třeba Zaorálek, ukřižovali by ho na Václavském náměstí. "V některých chvílích žijeme v Absurdistánu," prohlásil.

Špidla se večer ve sněmovně sešel i se zástupci odborářů ČT. Jejich předseda Antonín Dekoj řekl, že to byla měsíc plánovaná schůzka, která se týkala vyjednávání o kolektivní smlouvě ve veřejnoprávní televizi. O volbě ředitele se podle něj se Špidlou nebavili.

Reklama

Výběr článků

Načítám