Hlavní obsah

Špidla se chce lákavou nabídkou zbavit Rusnoka

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soc. dem. chce v blízké době odměnit nějakým lákavým místem svého poslance, exministra průmyslu a neúspěšného kandidáta na předsedu strany Jiřího Rusnoka, aby se ho zbavila ve Sněmovně, kde stále častěji chybí jeho hlas ve vratké stojedničkové koalici.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pozornost ve formě perníkového srdce z pouti každého potěší.

Článek

Podle informací Práva hledá vedení ČSSD pro Rusnoka výhodné místo v zahraničí, které by ho přimělo vzdát se poslaneckého mandátu.

Především šéf soc. dem. a premiér Vladimír Špidla má obavy, že Rusnok se ve vztahu ke koalici stane druhou Hanou Marvanovou s jejími politickými vrtochy. Mohl by totiž zejména v ekonomických otázkách výrazně oslabit již tak křehkou vládní většinu ve Sněmovně. Rusnok se ani v minulosti netajil svými výhradami k chystané reformě veřejných financí. Podzimní projednávání státního rozpočtu přitom bude prubířským kamenem pevnosti vládní koalice.

Proto se spekuluje, že by Rusnok mohl zakotvit např. v některé evropské ekonomické struktuře, například v Evropské bance pro obnovu a rozvoj. Pro toto jeho umístění, jež přímo nezávisí na vůli české vlády, by mohli někteří koaliční činitelé v zahraničí lobbovat.

Mezi poslanci se dokonce objevily spekulace, které nevylučují možný přechod Rusnoka do ODS. Rusnok však hned poté, co ho Špidla vyhodil z vlády za to, že hlasoval pro Václava Klause na Hrad, řekl: "Ani po této epizodě nepředpokládám, že bych ve Sněmovně demonstrativně hlasoval proti vládě. Vyjádřím se vždy podle svého vědomí a svědomí."

Ztratil se bez vysvětlení

Samotný exministr zatím otevřeně proti vládě skutečně nevystupuje, ale současně se jí ani nesnaží nijak pomoci. Např. v posledních dnech se bez jakékoli omluvy vůbec neúčastnil jednání Sněmovny a není k dispozici ani novinářům.

Koaliční uskupení již prohrálo kvůli absenci svých poslanců několik důležitých hlasování, např. o zvýšení spotřebních daní.

O Rusnokovi - jak potvrdili Právu členové vedení poslaneckého klubu - nevěděl nikdo, neboť ani jim nezvedal svůj mobilní telefon. "Říká se, že je někde v zahraničí na dovolené, ale nikdo o něm nic nevíme," řekl Právu předseda klubu Petr Ibl.

Místo hlasování šel na fotbal

Poslanec se již v minulých dnech obrátil zády ke stranické disciplíně, když místo jednání Sněmovny demonstrativně odešel na fotbalový zápas ČR-Rakousko.

"S Jiřím Rusnokem jsem nejednal o jeho budoucnosti," vyjádřil se včera stručně na dotaz Práva Špidla. Dále se na toto téma odmítl bavit. Podle informací z jeho blízkosti je však zřejmé, že pro Rusnoka hledá vhodné místo, které by pro poslance bylo náplastí na fakt, že byl odvolán z vládního postu. A hlavně které by bylo neslučitelné s poslaneckým mandátem, jehož by se musel vzdát, a místo něj by nastoupil další z královéhradecké kandidátky soc. dem., Robin Böhnisch.

Sám Špidla těsně po Rusnokově odvolání Právu řekl, že je to kvalifikovaný člověk, ale že ho odvolal proto, že mezi nimi vázla komunikace. "Debatovali jsme o různých věcech, ale bude záležet na Jiřím Rusnokovi," řekl premiér na otázku, zda mu nabídl nějakou funkci, aby si zajistil jeho loajalitu. Sám exministr veřejně prohlásil, že byl odvolán kvůli tomu, že v prezidentské volbě dal hlas Klausovi.

Rusnok svou pozici po odchodu z vlády - ještě než na sjezdu ČSSD prohrál svůj souboj se Špidlou o vedení soc. dem. - popsal slovy: "Myslím, že bych teď měl být nějakou dobu řadovým poslancem a neměl bych současné vedení strany zatěžovat svojí přítomností, komplikovat jim život, který je i tak pro ně jistě dost komplikovaný."

Je více vpravo, ale váží si ho i komunisté

Skutečnost, že Rusnok v některých ekonomických otázkách inklinuje k pravicovým poslancům, Právu v kuloárech potvrdili i někteří členové ODS, kteří ho považují na nadaného a schopného. Šéf ODS Mirek Topolánek však Právu řekl, že s Rusnokem o nějakém jeho přechodu vůbec nejednal, připustil ale, že podobné spekulace také zaslechl.

"Myslím, že ho lanaří, ale samozřejmě pro to nemám žádný důkaz," poznamenal šéf poslanců ČSSD Ibl. Dodal přitom, že Rusnok po svém odvolání sice byl hodně naštvaný, ale svůj přechod jinam odmítal. Ibl však současně připustil, že svým ekonomickým myšlením je jeho stranický kolega více vpravo.

Rusnok si zároveň cenil premiéra Miloše Zemana a získal určitou důvěru i mezi komunisty. Po jeho odvolání z funkce ministra řekl například místopředseda KSČM Jiří Dolejš: "Je škoda, že z vlády vypadl poslední ekonom."

Reklama

Související články

Rusnoka nahradí Urban

Novým ministrem průmyslu a obchodu se podle očekávání stane poslanec a úřadující šéf zákonodárců ČSSD Milan Urban. V koaliční vládě nahradí Jiřího Rusnoka....

Výběr článků

Načítám