Hlavní obsah

Grebeníček: Rusnok by mohl být i premiérem

Novinky, ČTK, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vesměs kladná hodnocení na adresu odvolaného ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka zaznívají z úst českých politiků. Předseda Miroslav Grebeníček nevyloučil, že krize v soc. dem. a potažmo v koaliční vládě by mohla vyústit v její pád. Rusnok by se podle předsedy komunistů mohl stát mužem číslo jedna při sestavování nového kabinetu.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Předseda komunistů považuje Rusnoka za profesionálně nejzdatnějšího člena vlády, který měl navíc odvahu říci Špidlovi do očí svůj názor. Grebeníček se domnívá, že kdyby Špidla žádal o důvěru vládě již s náznakem této změny, zřejmě by se mu nepodařilo získat potřebnou většinu 101 hlasu. Milana Urbana, který by měl podle informací Práva Rusnoka nahradit, považuje Grebeníček za člověka loajálního Špidlovi. Nicméně dodal, že se nechce vměšovat do vnitřních záležitostí ČSSD.

ODS hodnotí Rusnoka pozitivně

Změna ve vládě se jako nepochopitelná s ohledem na dva dny staré vyslovení důvěry kabinetu jeví šéfovi poslaneckého klubu ODS Vlastimilu Tlustému. "Dva dny po vyslovení důvěry vládě, nepochopitelné," řekl s tím, že premiér žádal o důvěru vládě, kterou následně mění. Podle Tlustého byl Rusnok odborníkem a racionálním ministrem. Ke jménu možného nástupce na post šéfa ministerstva Milana Urbana se nechtěl Tlustý vyjádřit.

Místopředseda opoziční ODS Petr Nečas soudí, že ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok patřil ve vládě mezi ty schopnější ministry. Špidla ho podle Nečase odvolal mimo jiné proto, že byl jediným ekonomem ve vládě. Rusnok podle Nečase patřil ve vládě mezi ty rozumnější a schopnější. "Byl to jediný ekonom ve vládě a ekonomů je podle fanatického ideologa Špidly třeba se zbavit," řekl ČTK. Na případného nástupce Rusnoka nemá Nečas žádný názor. Netroufl si ani odhadnout, zda změny v kabinetu budou pokračovat. Obecně jen poznamenal, že kabinet je slabý a moc se mu toho zatím udělat nepodařilo.

Koaliční partnery Špidla informoval s předstihem

Vicepremiér a předseda Unie svobody-DEU Petr Mareš potvrdil, že Rusnokovým nástupcem bude předseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban. "Nově nastupující ministr je podle mého názoru schopný plnit svoji funkci bez sebemenších problémů," řekl Mareš ČTK. Dodal, že Špidla své koaliční partnery o chystané výměně s předstihem informoval. Také místopředseda sněmovny a KDU-ČSL Jan Kasal odvolání Rusnoka považuje za věc premiéra a nejsilnější vládní strany. "Je to fakt, s nímž se vyrovnáme," řekl. Kasal soudí, že premiér si s Rusnokem nevyřizuje staré účty a jeho odvolání souvisí s chodem resortu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám