Hlavní obsah

Špidla odborářům neustoupí ani po demonstraci

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani sobotní pražská demonstrace odborářů, jíž se podle různých odhadů zúčastnilo 12 až 20 tisíc lidí, pravděpodobně nepřiměje vládu k tomu, aby požadavkům odborů výrazně ustoupila a chystanou reformu veřejných financí změkčila. Naznačila to první reakce premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) na demonstraci.

Foto: archiv SD

Květa Fialové a Jožka Kubáník ve hře Harold a Maude.

Článek

"Probíhala dílčí jednání. Já myslím, že malý prostor existuje, ale velký není," řekl Špidla novinářům k odborářským požadavkům. Zatím největší protest odborů proti reformě ale nijak obsáhle nekomentoval. Poznamenal jen, že odboráři k demonstraci využili svého práva, "které je samozřejmé a které je správné a možné využívat".

Místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach vzkázal odborářům, kteří opět pohrozili generální stávkou kvůli vládní reformě financí: "Ať to zkusí." Odboráři by si podle něj měli uvědomit, že pravicová vláda, která by mohla nahradit nynější koalici, prosadí reformy daleko tvrdší.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch řekl, že sociální demokraté by si měli všimnout, kolik jejich voličů přišlo na demonstraci. ČSSD podle odborářů ustupuje tlaku unionistů, kteří jsou nejslabší vládní stranou. Vicepremiér a šéf US-DEU Petr Mareš řekl, že podle jeho soudu vláda odborům ani po sobotní demonstraci neustoupí.

"Reforma s vládou v čele, dovede nás do p..."

Demonstrace proti reformě veřejných financí se na pražském Palachově náměstí zúčastnilo podle odborářů až 20 tisíc lidí. Právě tam vyvrcholily dopolední prostesty. Odboráři se nejdříve sešli před budovou vlády v Praze. Postavili před vchod do Úřadu vlády černou rakev s nápisy "Vládní prohlášení" a "Špidlovy předvolební sliby".

Před rakev položili provizorní pomník s nápisem "Reforma s vládou v čele, dovede nás do p..." Rakev poté odboráři zaházeli drobnými mincemi. Před Úřad vlády dorazili i železničáři. Ti na chodník položili nárazník a soukolí s tím, aby železo vláda dala do šrotu a z výtěžku podpořila svou "deformu".

Průvod odborářů se před polednem vydal Prahou. Proti reformě veřejných financí protestovali i hlasitým pískotem a hesly, například: "Potřebujeme reformu, odmítáme deformu." V čele šli kováci a horníci s vlajkami a transparenty. Podpořit je přišli dokonce i odboráři z Národního divadla s transparentem "Český národ neskoná, on pekla hrůzy "naší vlády" překoná."

V jednu chvíli byl průvod demonstrantů asi 700 metrů dlouhý. Když jeho čelo dorazilo na Klárov, konec byl stále ještě na Letné.

Reforma je výsměchem voličům a především zaměstnancům, opět si mají stáré známé opasky zase utahovat jen oni, tvrdili na demonstraci odboroví předáci.

Reklama

Související témata:

Související články

Unie svobody už nechce měnit reformu

Unionisté již nemíní hýbat s vládní reformou veřejných financí, kterou budou poslanci schvalovat ještě v září. Vicepremiér a šéf unionistů Petr Mareš Právu...

Výběr článků

Načítám