Hlavní obsah

Špidla by v Grossově vládě křeslo nepřijal

Právo, göt, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla oficiálně oznámil svou rezignaci na obě funkce. Pokud by mu byla nabídnuta funkce v případné nové vládě Stanislava Grosse, jen těžko by ji přijal.

Foto: Jana Matějíková

magistrát F-M

Článek

"Nemám-li podporu svého vlastního politického hnutí, těžko můžů dělat premiéra vlády založené na 101 většině. Proto jsem se rozhodl, že ve středu na vládě formálně projednám podání demise a sdělím to prezidentu republiky," sdělil Špidla.

Novinářům pak řekl, že už se Václavu Klausovi pokoušel telefonovat, ale nedovolal se.

Pro pokračování vlády, jak ji Špidla sestavil v létě 2002, se vyslovilo jen 40 ze 178 členů ÚVV. 50 bylo proti a ostatní přítomní se zdrželi.

Věci by se měly dát do pohybu

"Současně jakkoliv se mi podařilo obhájit důvěru jako předsedovi politické strany, tak přesto všechno jsem dospěl k názoru, že v okamžiku, kdy bych zůstal předsedou, bych musel být podle ústavního technického principu znovu nominován. To se mi nejevilo jako cesta, která by mohla vést k nějakému produktivnímu výsledku. Z toho jednoduchého důvodu jsem rezignoval na funkci předsedy strany proto, aby se věci daly do pohybu," oznámil Špidla.

V tajném hlasování mu při kvóru 108 hlasu vyjádřilo nedůvěru 103 členů ÚVV, 66 mu dalo důvěru. ÚVV podle úřadujícího předsedy Stanislava Grosse Špidlovi za jeho nelehkou práci poděkoval.

Gross začne jednat v úterý

Stanislav Gross nechce předjímat, zda ho prezident Václav Klaus pověří sestavením nové vlády. "Nemůžeme v tuto chvíli říci, že nechceme spolupracovat s našimi stávajícími partnery, to znamená s KDU-ČSL a US." ÚVV pověřil Grosse dalším vyjednáváním.

Gross řekl, že se bude snažit o vládu, která se nebude opírat o KSČM. "Předpokládám, že se to podaří splnit," řekl Gross s tím, že proto udělá maximum. Na otázku o předčasných volbách řekl, že by to považoval za selhání politiků. Gross věří, že se ČSSD vnitřně sjednotí a začne stoupat vzhůru. Špidla na otázku, zda by přijal křeslo v Grossově vládě, odpověděl: "Těžko."

Špidlova vláda bude podle ústavy nadále úřadovat, dokud se nepodaří sestavit nový kabinet, který ve Sněmovně získá důvěru. Gross bude s koaličními partnery jednat v úterý ráno.

Reklama

Související články

Špidla rezignoval, vláda padne ve středu

Porážka ve volbách do Evropského parlamentu a vnitrostranická rozhádanost nakonec dovedly předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu k rezignaci. A to i přes těsnou výhru...

ODS vládu soc. dem. a lidovců nepodpoří

Jednou z možných cest, kterou by mohla být sestavena nová vláda, je utvoření dvoubarevného kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, který by byl podporován ODS. Tuto možnost...

Výběr článků

Načítám