Hlavní obsah

Šperky nalezené u Nagyové byly půjčené, tvrdí obchodník s diamanty

– Praha

Drahé šperky nalezené policií u Jany Nagyové (nyní Nečasové) prý byly půjčené od šperkařské firmy ALO Diamonds. V pátečním vydání to píše Mladá fronta Dnes (MfD). V bytě tehdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase měly cennosti hodnotu deset miliónů korun. Kromě šperků to byly třeba značkové kabelky či šátky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jana Nagyová po propuštění z vazby

Článek

Podle médií možná šlo o úplatky za protislužby, například za umožnění schůzky s Nečasem. Nagyová je spolu s Nečasem obviněna z korupce a obžalována ze zneužití vojenské rozvědky.

Zápůjčky k propagaci

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ALO Diamonds Kamil Chalupa deníku řekl, že firma půjčovala šperky Nagyové pravidelně, protože jako pravá ruka premiéra měla příležitosti "k propagaci výrobků" firmy na oficiálních akcích. ALO Diamonds podle Chalupy půjčuje šperky řadě známých osobností. Majitel šperkařské společnosti Alojz Ryšavý byl ale Nečasovi a Nagyové na svatbě a navrhoval jim snubní prstýnky.

Policisté si již podle MfD vyžádali doklady o půjčkách, bližší informace ale nechtěli vyšetřovatelé uvést.

Stovky tisíc vs. deset miliónů

ALO Diamonds uvedla, že Nagyové půjčila klenoty v hodnotě několika stovek tisíc korun. Policie však doma u Nagyové objevila cennosti zhruba za deset miliónů. Policejní odposlechy podle deníku naznačují, že Nagyová si možná nechala kupovat drahé dárky za protislužby. K dárkům se přihlásili například šéf energetické firmy ČEZ Daniel Beneš a exšéf Pozemkového fondu Petr Šťovíček, ale popřeli, že si tím chtěli šéfku Nečasova kabinetu zavázat, píše MfD. Podle deníku dával Nagyové dárky i lobbista Ivo Rittig.

Kauza Nagyová se dostala na veřejnost před rokem, kdy policie provedla rozsáhlý zátah na úřadu vlády a dalších místech. Policisté tehdy zadrželi devět lidí, mimo Nagyové třeba ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu či tři exposlance za ODS.

Nagyová čelí obžalobě ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování tehdejší manželky premiéra Radky a dalších lidí. Kriminalisté dále viní Nagyovou a Nečase z podplácení tří exposlanců. Třetí větev kauzy zahrnuje vynášení informací z Bezpečnostní informační služby – obvinění čelí kromě Nagyové Rittig a další dva lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám