Hlavní obsah

SPD utrácí na kampaň nejvíc ze všech. Tají, komu platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do říjnových sněmovních voleb zbývají už jen čtyři měsíce a opoziční strany již rozjely kampaň na plné obrátky. Zatím nejvíc – 24,5 milionu z 90milionového zákonného limitu – utratilo hnutí SPD Tomia Okamury. Následuje ho koalice Spolu, ta dosud vydala skoro osmnáct milionů, a koalice Pirátů a STAN s jedenácti miliony. Vládní strany zatím vyčkávají a chtějí rozjet kampaň až po prázdninách. ANO neutratilo ani milion korun a ČSSD skoro tři miliony.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Podle transparentních účtů, které strany a hnutí musí podle zákona vést, je možné sledovat, za co a komu v kampani platí.

Z účtu Okamurova hnutí se lze dozvědět jen to, že posílá statisícové i milionové částky za výrobu volebních novin, audiovizuálních děl, za poradenské služby, marketing nebo mediální analýzy.

Na rozdíl od ostatních stran si SPD ale už nedělá hlavu s tím, aby veřejnost informovalo o tom, komu peníze za kampaň posílá. Okamura nejdříve odmítl Právu o firmách, kterým posílají peníze, cokoli sdělit, protože jim to neukládá zákon, a otázky Práva označil za šikanózní.

Post o dvou tatíncích pro děti z domovů jsem nepsal já, tvrdí Okamura

Domácí

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí potvrdil, že strany nemusí na svých účtech psát, kam peníze plynou. „To, že některé strany své výdaje popisují podrobněji, je chvályhodné, ale těžko můžeme klást SPD za vinu, že to nedělá, důležité bude, aby ty obrovské transakce rozklíčovalo ve volebním účetnictví,“ řekl Právu člen dohledového úřadu Jan Outlý.

Volební noviny tiskne kandidát

Volební účetnictví musí strany odevzdávat až 90 dnů po volbách. Ostatní sněmovní strany přitom už teď samy na účty píšou, kam peníze směřují, protože bez tohoto údaje se nedá o transparentnosti vůbec mluvit.

Na argument, že SPD utrácí peníze daňových poplatníků a ti by i před volbami měli vědět, kam prostředky plynou, Okamura řekl, že jejich voliče to jistě nezajímá. Právu ale přinesl seznam firem, a nakonec i přislíbil, že údaje na účtu budou zveřejňovat. Což se ale zatím nestalo. Za celé volební období SPD získalo od státu dotaci na provoz a na volební náklady ve výši 177 milionů.

Reflex se musí omluvit za Pitomia. Okamura zase za „mediální žumpu”

Krimi

Podle informací, které dal Okamura Právu, si SPD nechalo udělat volební noviny za tři miliony od firmy Český Domov Media House nebo analýzu voličského potenciálu za 83 tisíc od firmy Strategic Consulting. Obě firmy jsou přitom spjaté s Janem Čížkem, který by měl za SPD kandidovat jako jednička pražské kandidátky. Volební klipy za 2,7 milionu hnutí připravuje Emur Film Production, o inzerci a reklamu v hodnotě 2,5 milionu se jim stará firma MD Vision.

Úsvit přímé demokracie – první Okamurovo hnutí – se rozpadl poté, co Okamuru obvinili jeho bývalí spolustraníci, že hnutí prostřednictvím plateb za PR služby tuneloval. Okamura nyní tvrdí, že se stranickou kasu snažili naopak tunelovat jeho bývalí kolegové. Podle Okamury spory skončily u soudu.

Hnutí SPD loni dostalo rekordní, čtvrtmilionovou pokutu za více než 20 pochybení při kampani před volbami v roce 2017. SPD mělo podle médií například zaplatit 4,5 milionu za monitoring médií, který spočíval ve vyhledávání zkratky SPD.

ANO by skončilo třetí, ČSSD mimo Sněmovnu až za Přísahou

Parlamentní volby

Outlý ale podotkl, že úřad hlídá jen formální nedostatky a neposuzuje, jak efektivně strany hospodaří, to mohou podle něj jedině voliči ve volbách. „Politické strany nejsou podnikající právnické osoby a nevztahuje se na ně péče řádného hospodáře, a mohou proto klidně vynakládat vysoké částky za nadhodnocené služby,“ uvedl.

To, že strany hospodaří hlavně se státními příspěvky, není podle něj důležité. „Nejsou to účelově vázané dotace. Příspěvky patří straně a ta s nimi může nakládat, jak chce,“ dodal.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám