Hlavní obsah

Španělský sál je připraven na volbu

– PRAHA

Španělský sál Pražského hradu, v němž se bude ve středu odehrávat společná schůze poslanců a senátorů, je na toto zasedání připraven. "Poslední společná schůze obou komor parlamentu se tady na Pražském hradě konala před pěti lety. V podstatě vycházíme ze zkušeností s tímto zasedáním," řekl mluvčí Hradu Ladislav Špaček.¨

Foto: Pavel Reichard

Martina Vavřínová (uprostřed) i tento rok zavelela strašidlům, aby na hradě Hartenberg uspořádala další ročník Hartenberského strašení.

Článek

Kromě míst pro 200 poslanců a 81 senátorů jsou v sále už připraveny i předsednická místa pro vedení parlamentu a vládu. Hned za řečnickým pultem a místy pro zapisovatelky bude sedět premiér a členové kabinetu. Za těmito 17 místy je druhá řada 13 židlí pro vedení parlamentu. Kromě předsedů a místopředsedů obou komor parlamentu tam budou sedět i kancléři sněmovny a Senátu. V sále jsou po pravé straně i tři řady míst pro hosty, mezi nimiž budou především pracovníci sněmovny a Senátu, ale zřejmě také manželky prezidentských kandidátů.

Španělský sál však není jediné místo, které bylo třeba na volbu připravit. Například sousední Prezidentský salonek bude sloužit jako volební místnost a o kus dál v Rudolfově galerii bude nachystáno občerstvení. Rothmayerův sál poslouží jako foyer a v Nové galerii naleznou útočiště novináři.

Své zázemí budou mít na Hradě i poslanecké a senátorské kluby. "Každý klub bude mít svůj salon, ve kterém se budou moci poslanci a senátoři scházet k poradám," uvedl Špaček. V těchto místnostech se už nyní nemohou volně pohybovat ani lidé z Hradu.

Hrad se veřejnosti nezavře

Přestože během středeční volby prezidenta bude obsazeno téměř celé první patro Pražského hradu, jeho návštěvníků se to nijak nedotkne. Do těchto prostor totiž nevedou běžné trasy prohlídek a ostatní místa Hradu budou přístupná jako kdykoli jindy. I když se ve středu na Hrad přemístí veškerá politická elita, nebudou tam platit žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Novináři a další hosté budou muset jen projít bezpečnostním rámem, což je ale naprosto běžné.

Na Hradě se v souvislosti se středeční schůzí nechystá ani žádná zvláštní výzdoba. Ve Španělském sále bude viset státní vlajka a nebudou chybět tradiční květiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám