Hlavní obsah

Soukromé vysoké škole UJAK hrozí konec, komise navrhne odebrat oprávnění

Praha

Akreditační komise navrhne ministerstvu školství, aby odejmulo Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) oprávnění působit jako soukromá vysoká škola. Komise ve středu ve své zprávě uvedla, že v činnosti univerzity se trvale závažné nedostatky, které znemožňují řádné plnění povinností podle zákona o vysokých školách. Podle rektora UJAK univerzita zatím formuluje své stanovisko.

Článek

UJAK vznikla v roce 2001 jako Vysoká škola Jana Amose Komenského. Nyní je největší soukromou vysokou školou v ČR. Stabilně na ní studuje 10 000 studentů. Má sídlo v Praze, ale celorepublikovou působnost díky síti oficiálních regionálních center.

Tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka řekl, že komise sama oprávnění odebrat nemůže, může ale ministerstvu navrhnout, aby zahájilo řízení a rozhodlo. A to komise udělá. Akreditační komise připraví podklady pro podání podnětu k odejmutí státního souhlasu k oprávnění působit jako soukromá vysoká škola, píše se v jejím dnešním stanovisku.

Na svém zasedání se aktuálně zabývala žádostí UJAK o prodloužení akreditace magisterského oboru speciální pedagogika - učitelství tak, aby tam mohli pokračovat nynější studenti. Akreditace na konci roku vypršela a univerzita již dříve žádala o její prodloužení, což komise loni v září a pak i v prosinci odmítla. Jedním z hlavních důvodů je podle komise příliš vysoký počet studentů přijatých do oboru, kde si mohou doplnit učitelskou kvalifikaci.

Příliš mnoho studentů

"Přes malé posílení speciálně pedagogických disciplín přetrval hlavní problém, tj. příliš vysoký počet studentů vzhledem k personálnímu zabezpečení oboru. To neumožňuje vytvořit standardní vysokoškolské prostředí a zajistit studentům kvalitní vedení výuky, zejména praxí a diplomových prací," uvedla ve středu Akreditační komise.

Legislativa na případné odejmutí oprávnění k působení jako soukromá vysoká škola pamatuje, příslušná škola by v takovém případě měla zajistit svým studentům, aby mohli dostudovat jinde.

Reklama

Výběr článků

Načítám