Hlavní obsah

Soudy se musí znovu zabývat dědictvím hlubocké větve Schwarzenbergů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obecné soudy se budou muset znovu zabývat otázkou, kdo je dědicem hlubocké větve schwarzenberského rodu. Ve středu o tom rozhodl Ústavní soud, když vyhově stížnosti Alžběty Pezoldové, vnučky posledního držitele panství Adolfa Schwarzenberga. Jde prakticky pouze o rodinnou hrobku v Domaníně u Třeboně, zbývajícího majetku se dědictví netýká, neboť je chráněn speciálním zákonem (Lex Schwarzenberg) z roku 1947.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Alžběta Pezoldová u Ústavního soudu

Článek

Soudy se ve sporu prozatím přikláněly k názoru, že dědicem je nevlastní bratr Pezoldové Karel Schwarzenberg.

"S výrokem Nejvyššího soudu jsem velmi spokojená. Je to možnost, jak podnikat další kroky,“ uvedla Pezoldová s tím, že nález považuje i jako morální satisfakci.  V ČR se přitom soudí již sedm let a v Rakousku dokonce dvanáct.

Pezoldová je dcera Jindřicha Schwarzenberga, což byl dědic Adolfa Schwarzenberga. Jindřich ale v závěti kvůli starým rodovým zvykům dal přednost mužskému dědici, svému adoptivnímu synu Karlovi z orlického majorátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Závěťmi Adolfa a Jindřicha se při rozhodování o schwarzenbergském majetku řídila rakouská justice. Okresní soud v Českých Budějovicích pak rozhodl, že výsledky rakouského dědického řízení jsou závazné i v Česku a že ve věcech dědictví hlubocké větve rodu se bude jednat s Karlem Schwarzenbergem. V roce 2009 toto stanovisko potvrdil Nejvyšší soud. Ústavní soud dnes rozhodl, že česká justice porušila právo Pezoldové na soudní ochranu. Spor se nyní vrací k českobudějovickému soudu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Schwarzenberská rodinná hrobka v Domaníně u Třeboně

Rodinnou hrobku v Domaníně u Třeboně Schwarzenbergům v minulosti přiřkl Ústavní soud. V katastru nemovitostí je hrobka nyní připsána Adolfu Schwarzenbergovi, zemřelému v roce 1950. O zbývající rodový majetek Pezoldová dosud bojovala marně.

Schwarzenberg o část majetku neusiloval

Jeho vydání brání takzvaný Lex Schwarzenberg, jímž majetek přešel na stát. Vstup do dědického řízení by však pro Pezoldovou i přesto znamenal úspěch. Mohla by jej využít v dalších majetkových sporech.

Na orlickou větev rodu zvláštní zákon nedopadal, Karel Schwarzenberg proto její majetek získal v restitucích zpět. O majetek hlubocké větve Karel Schwarzenberg neusiloval, podle Pezoldové to byla chyba, údajně tím porušil Jindřichovu závěť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám