Hlavní obsah

Soudružky a soudruzi, přeji nám, aby svět šel nalevo, řekl Zeman na sjezdu komunistům

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburk
Aktualizováno

Poprvé od roku 1989 vystoupil na sjezdu komunistické strany prezident České republiky. Miloš Zeman ve svém sobotním projevu poskytl delegátům historický exkurs posledních sta let i svůj názor na sestavení vlády. Komunisté by neměli promarnit šanci, ale také by si neměli klást přemrštěné podmínky. Sám by si přál, aby svět šel nalevo.

Projev Miloše Zemana na sjezdu KSČMVideo: Novinky

 
Článek

„Nyní se opět rýsuje s neopominutelnou účastí KSČM i ČSSD účast levice jako celku na řízení věcí veřejných a na tvorbě. Prosím nepromarněte tuto příležitost. Neklaďte si ani přemrštěné podmínky. Budete mít dost času, možná čtyři roky, je aplikovat v České republice,“ vyzval Miloš Zeman komunisty ke spolupráci s hnutím ANO a ČSSD. Tu prosazuje Miloš Zeman už delší dobu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na sjezdu KSČM

Ve svém projevu odkázal i na slova prvního československého prezidenta. „Tomáš Masaryk kdysi napsal, že svět jde nalevo. Chtěl bych nám všem popřát, aby svět opravdu šel nalevo, ale dá to práci,” dodal Zeman na závěr svého projevu s tím, že je stoupencem demokratického socialismu.

„Vážení soudruzi”

Miloš Zeman delegáty přivítal slovy „vážení soudruzi“, za což si vysloužil jejich potlesk. Poděkoval za pozvání: „Přijel jsem rád, protože si myslím, že je povinností prezidenta republiky setkávat se s každým parlamentním subjektem, který ho pozve.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrující přivítali prezidentskou kolonu rudými trenkami a transparenty

Nicméně dodal, že jeho slova nebudou sbírkou zdvořilostních frází, ale spíše podněty k přemýšlení.

Zeman: Vítězný únor byl ve skutečnosti prohraný únor

„To, čemu říkáte vítězný únor, byl ve skutečnosti prohraný únor, protože vytvořil monopol moci. Ten vede k degeneraci, odstraňuje přirozenou soutěž, nevytváří tlak na inovace a zdokonalování a vede k jakobínskému teroru,” řekl v projevu Zeman s odkazem na únor 1948 a následná padesátá léta a politické procesy.

„To nebyly deformace. To nebyly ani chyby. To byly zločiny a jako zločiny je musíme umět pojmenovat, chceme-li mluvit pravdu,” pokračoval Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrující proti účasti Miloše Zemana na sjezdu KSČM

„Nenechte se manipulovat těmi, kdo provádějí často povrchní a nenávistné analýzy minulosti. Udělejte si tuto analýzu sami,” vyzval po historickém pohledu Zeman komunisty.

Na Zemanova slova reagoval na Twitteru jeden z místopředsedů KSČM Jiří Dolejš.

Prezident k jednání vládě

Připomněl také svá vystoupení na sjezdech SPD a ČSSD s tím, že sociálním demokratům doporučil, aby jednali s hnutím ANO. Nyní by chtěl, aby strany jednaly ve třech, tedy i s komunisty.

Zeman se netají tím, že podporuje sestavení menšinové vlády ANO s ČSSD a právě podporou KSČM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Účastnice demonstrace proti účasti Miloše Zemana na sjezdu KSČM

Zavzpomínal i na svůj inaugurační projev, který byl podle něj doplněn „pochodovým cvičením” poslankyně Miroslavy Němcové z ODS a dalších poslanců a senátorů. Ti se na protest proti jeho kritice novinářů zvedli a odešli.

Jeho příjezd provázely i protesty zhruba stovky demonstrantů. Ti vykřikovali hesla jako „Miloše do koše” a „Zeman pryč”.

Protest na sjezdu KSČMVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám