Hlavní obsah

Soudci chtějí doplatit 120 miliónů za loňský rok

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nečasova vláda čelí další nepříjemné situaci, ve které se hraje minimálně o 120 miliónů korun. Ty nejspíš bude muset ministerstvo spravedlnosti vyplatit nespokojeným soudcům. A to v podobě doplatku jejich platů za loňských devět měsíců. Důvodem je nedávné rozhodnutí brněnského městského soudu v kauze jednoho soudce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Se soudními poplatky a náklady na právní zastupování by se částka mohla vyšplhat až na 164,4 miliónu korun. Apetit soudců domáhat se svých práv, které opakovaně uznal Ústavní soud, posílil pondělní verdikt Městského soudu v Brně. Ten rozhodoval občanskoprávní spor soudce se státem právě kvůli doplacení jeho loňské mzdy. A dal mu za pravdu. Právu to potvrdila předsedkyně brněnského soudu Marcela Komárková. „Rozhodnutí je zatím nepravomocné, právní moci nabude dnem doručení,“ uvedla.

Kabinet tušil, že může prohrát

Zdánlivě nenápadný soudní verdikt je ovšem pro soudce klíčový. Soudci si totiž stěžovali na loňské snížení svých platů o čtyři procenta, přičemž Ústavní soud jim dal za pravdu. Ministerstvo spravedlnosti však ženám a mužům v taláru doplatilo zmíněná čtyři procenta pouze za poslední čtvrtletí. Soudci se ale domáhají doplatku i za první tři čtvrtletí loňského roku, a proto podali individuální žaloby. V pondělí první ze žalujících uspěl.

Vláda podle všeho tušila, že její spor se soudci může dopadnout v neprospěch politiků, a proto loni v listopadu přijala v tichosti usnesení, podle kterého vyčká do prvního pravomocného rozhodnutí soudu a pokud prohraje, vyplatí plošně všem soudcům doplatek za devět měsíců.

Jenže po pondělním rozsudku brněnského soudu se zdá, že politici začínají kličkovat a rozhořívá se další souboj se soudci.

„Počkáme na pravomocný rozsudek soudu, prostudujeme ho a pak se rozhodneme,“ řekl Právu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Jeho náměstek Filip Melzer dodal, že rozsudek brněnského soudu by ale neměl být tím impulsem, kvůli kterému začne ministerstvo vyplácet soudcům doplatky.

Bude sice okamžikem doručení pravomocný, ovšem vzhledem k tomu, že šlo a částku menší než deset tisíc, nebylo možné se proti němu odvolat. „Počkáme na případ, kdy bude přípustné odvolání, odvoláme se a počkáme na rozhodnutí odvolacího soudu,“ řekl Právu Melzer. Podle něj právě odvolání má prověřit oprávněnost požadavků soudců na jedné straně a námitky státu na druhé straně. Připustil ale, že na ministerstvu se budou muset poradit, jak postupovat.

Lichovník: Otálení se státu prodraží

Kličkování se příliš nezamlouvá soudcům. „Jde o věc výkladu, ale pokud chce stát čekat na další pravomocná rozhodnutí, je to škoda, protože se mu to prodraží,“ řekl Právu šéf Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Narážel tím právě na listopadové vládní usnesení. Lichovník je přesvědčen, že stát by měl s plošným vyplácením začít už nyní. Pokud tak neučiní, je podle něj ve hře celá řada dalších žalob.

Případného nárůstu nákladů se obává i Pospíšil. Pokud totiž ministerstvo doplatí soudcům chybějící čtyři procenta plošně, vyhne se zaplacení soudních poplatků v případě individuálních sporů a také služeb advokátů.

„Nechceme, aby došlo k jednotlivým rozsudkům, logicky by to zvedlo náklady státu,“ připouští ministr spravedlnosti. Náklady řízení by totiž mohly dosáhnout 46 miliónů korun. A to vedle 120 miliónů, které čítají právě doplatky všem soudcům.

Kde vezme ministerstvo spravedlnosti desítky miliónů? Pospíšil tvrdí, že jeho už tak hubený resortní rozpočet takové peníze nemá, a proto je bude muset uvolnit ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „S ministrem financí jsme o tom mluvili a bude muset o danou sumu navýšit náš rozpočet,“ uvedl Pospíšil. A Kalousek nemá zbytí. Už v listopadu mu to uložila vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám