Hlavní obsah

Soudce se stížností neuspěl, Ústavní soud potvrdil oprávněnost důtky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Marně hledal zastání pro svou tvorbu liberecký soudce Miloš Zbránek u Ústavního soudu (ÚS), kde se bránil proti důtce, jíž ho potrestal loni v červnu kárný senát Nejvyššího správního soudu. Zbránek si potrestání vysloužil za své ironické texty o uprchlících nebo pracovnících neziskových organizací, do nichž se s gustem strefoval na webu. Podle ÚS soudce musí dbát na stavovskou důstojnost a svoboda projevu má u něj své určité limity.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle senátu musí soudce počítat s jistým omezením. „Soudce má představovat jistou společenskou autoritu a musí si tedy být vědom, že veškeré jeho počínání bude veřejností vnímáno citlivěji, než je tomu u jiných osob. Pokud publikuje satirické texty, které mají zřetelný politický podtext, musí brát na zřetel, že tato vyjádření mohou mít ve společnosti silnější dopad. Postavení soudce je ve srovnání s jinými zaměstnanci státu zcela specifické,“ upozornili soudci ÚS.

„Soudce, jakožto přímý vykonavatel jedné z mocí státu, je vybaven nejen výjimečnými pravomocemi, ale i výsadami, které mu umožňují vykonávat funkci nezávisle, nestranně a spravedlivě. Tomu ovšem odpovídají i zvýšené požadavky na jeho osobní integritu a na jeho roli pro zachovávání důvěryhodnosti celé justice, které se, mimo jiné, projevují i v jistých omezeních v osobním životě a při výkonu politických práv. Jestliže se tedy někdo rozhodne být soudcem, bere tím na sebe dobrovolně i tato omezení,“ dodal soudce zpravodaj Vladimír Sládeček.

Nadřízený ho vyzýval k umírněnosti

Do aktuálních politických témat se soudce pouštěl například v článku Dopis dezorientovaného běžence nebo v příspěvku Zpráva o putování do Němec. „Byl jsem ujištěn, že máma Angela, která nás pozvala, bydlí právě v Berlíně,“ začíná líčení cesty imaginárního uprchlíka z Gambie, který se vydává za Syřana.

V textu skupinu běženců zastaví čeští policisté. „Při nástupu mi sebrali laptop, iPod, iPhone, satelitní meteostanici, padělek syrského pasu a 5000 liber, které jsem si poctivě vydělal už v Gambii uspokojováním choutek hnusných anglických turistek,“ stěžoval si uprchlík v soudcově textu.

Zbránek působí u liberecké pobočky krajského soudu, kde řeší obchodněprávní agendu. Předseda krajského soudu Luboš Dörfl jej už dříve vyzýval k umírněnosti při psaní. Když publikační činnost pokračovala, podal kárnou žalobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám