Hlavní obsah

Liberecký soudce psal ironicky o uprchlících, dostal za to důtku

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Důtkou v pondělí potrestal kárný senát Nejvyššího správního soudu libereckého soudce Miloše Zbránka za to, že se na webu ironicky pouštěl do uprchlíků nebo pracovníků neziskových organizací. Podle verdiktu svými články ohrozil důstojnost soudcovské funkce a pohyboval se za hranicí slušnosti.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Soudce Miloš Zbránek

Článek

Podle kárného senátu překročil soudce pomyslnou mez v článcích s názvy Dopis dezorientovaného běžence a Zpráva o putování do Němec. „Publikací článků obsahujících příběhy, v nichž jsou vylíčeni dehonestujícím způsobem běženci nebo pracovníci neziskových organizací za pomoci sexuálních a násilnických narážek, porušil své povinnosti. Soudce má představovat autoritu a musí si být vědom toho, že jeho vyjádření bude vnímáno veřejností citlivěji,“ vysvětlil předseda senátu Radovan Havelec.

V článku s názvem Zpráva o putování do Němec se soudce ironicky vyjadřoval o uprchlících ze Sýrie. „Byl jsem ujištěn, že máma Angela, která nás pozvala, bydlí právě v Berlíně,“ začíná líčení cesty uprchlíka z Gambie, který se vydává za Syřana. V textu skupinu běženců zastaví čeští policisté. „Při nástupu mi sebrali laptop, Ipod, Iphone, satelitní meteostanici, padělek syrského pasu a 5000 liber, které jsem si poctivě vydělal už v Gambii uspokojováním choutek hnusných anglických turistek,“ stěžoval si slovy soudce imaginární uprchlík.

„Překročil hranici vkusu”

V druhém textu si vzal soudce na paškál náladu v zemi Tramtárie kdesi v Evropě, kde žijí dva kmeny - Sluníčkáři a Xenofobové. „Sluníčkáři stejně jako pašeráci lidí dělají do byznysu s imigranty, na rozdíl od pašeráků však peníze nechtějí od uprchlíků samotných. Sluníčka jsou nejen hodní lidé, ale také velmi vzdělaní. V životě jsem na jednom místě neviděl tolik politologů, kulturních antropologů a sociálních ekologů,“ tepal soudce.

„Xenofobové neví nic o moderní filosofii, sociologii a genderových studiích. Co je na nich opravdu odpudivé je to, že se živí prací. Někteří z nich i fyzickou, přičemž se mohou i nechutně zapotit. Není divu, že jimi Sluníčka hluboce pohrdají a jen s velkým sebezapřením si od nich berou polovinu jejich výdělku pro svou obživu, prostřednictvím státních daní a dotací,“ psal soudce, jenž se před kárným senátem bránil tím, že jde jen o satiru a že popisované věci se skutečně dějí. [celá zpráva]

„Pohyboval se na hranici vkusu a slušnosti a v některých případech ji i překročil. Lidi z neziskovek například vykresluje jako osoby, které neobstojí v běžném životě. Jeho počínání mohlo vést k narušení důstojnosti soudcovské funkce,“ neměl pro soudce ironika pochopení kárný senát.

Naopak žádné kárné provinění neshledal senát v textu Zpráva evropského komisaře o stavu lidských práv v Musulmanské Lhotě, kde soudce varuje před islamizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám