Hlavní obsah

Soudce Rathovy kauzy povýšil, již není stážistou

Aktualizováno

Soudce Robert Pacovský, který má na starost kauzu skupiny kolem Davida Ratha, se od Nového roku stal členem Krajského soudu v Praze, kde doposud působil jako stážista z Okresního soudu Praha-východ. Jeho přesun schválila ministryně spravedlnosti Marie Benešová loni v říjnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

„Mgr. Robert Pacovský byl vedením Krajského soudu v Praze vybrán na stáž pro svou vysokou soudcovskou odbornost při rozhodovací činnosti na prvním stupni, kterou vyšší soudy u soudů nižších v rámci odvolací agendy sledují,” uvedla předsedkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová. S jeho nynějším přeložením na krajský soud souhlasili jak předsedové obou soudů, tak Soudcovské rady.

„Stáž na Krajském soudu v Praze u něj byla plánována již od roku 2010. Z důvodu nízkého personálního obsazení Okresního soudu Praha-východ na ni mohl ale nastoupit až v dubnu 2012,” připomněla mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová.

Rath tvrdil, že soudce plní zadání

Rath soudce v minulosti kritizoval a tvrdil, že Pacovský plní zadání a jeho motivací v procesu je právě snaha o povýšení. Z toho, že se podle něj představitelé justice stali protivníky politiků, obvinil expremiéra Petra Nečase (ODS).

„Dává tím najevo, že ví, jaký je scénář a co se od něho očekává, aby si zasloužil povýšení. O férový proces tedy nepůjde," řekl exposlanec.

„Jeho bezprostřední kariéru má v rukou i ministerstvo spravedlnosti. V takto vratké pozici nemůžete být nestranný. Zapadá to do režie celé kauzy – vybírat lidi, co čekají na vyšší pracovní pozici," uvedl loni v srpnu Rath v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Pacovský tehdy na Rathova slova odmítl reagovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám