Hlavní obsah

Soud zrušil záměr společnosti Agpi na převod vepřína v Letech

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobný akcionář společnosti Agpi Petr Vrba uspěl ve středu odpoledne u Krajského soudu v Českých Budějovicích s žalobou proti usnesení valné hromady z července loňského roku o záměru převodu vepřína v Letech na Písecku na stát. O prodeji rozhodla však až prosincová valná hromada, takže na něj středeční verdikt nemá vliv.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zástupci Muzea romské kultury v Letech u Písku

Článek

Vepřín kupuje od společnosti Agpi Muzeum romské kultury a stát za něj zaplatí přes 450 miliónů korun. „Proběhla další valná hromada, která to schválila, tak dnešní rozhodnutí soudu nemá žádné důsledky,“ řekl novinářům po rozhodnutí soudu právní zástupce společnosti Agpi Milan Frišman.

Právní zástupce minoritního akcionáře Vrby Petr Uklein upozornil, že je však podaná i žaloba na prosincové rozhodnutí valné hromady, která o převodu fakticky rozhodla.

„Domnívám se, že tento verdikt umožní stupňovat úsilí, abychom se domohli s našim klientem zneplatnění i usnesení z této valné hromady,“ konstatoval Uklein. Zmínil, že Vrba už od začátku protestuje proti převodu vepřína na Muzeum romské kultury.

Není jasné, co se bude převádět.
soudce Miloš Šimánek

Soudce Miloš Šimánek sdělil v závěrečné řeči, že červencové usnesení valné hromady společnosti Agpi nemůže být právně závazné.

„To, co je v rozhodnutí uvedeno, není dostatečně určité v tom smyslu, aby to pro představenstvo akciové společnosti bylo závazné. Není jasné, co se bude převádět,“ vysvětlil důvod rozhodnutí Šimánek.

Vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora, kupuje stát od společnosti Agpi za více než 450 miliónů korun. Už nyní spravuje areál Muzeum romské kultury. Vepřín by měl být ještě do konce roku zbourán za asi 110 miliónu korun a na jeho místě vyroste památník romského holokaustu za asi 25 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám