Hlavní obsah

Soud zrušil povinné testování před návratem do ČR

Novinky, jas
Aktualizováno

Městský soud v Praze zrušil od soboty 11. září část ochranného opatřené ministerstva zdravotnictví, které podmiňuje návrat do ČR ze zahraničí ze zemí se zvýšenými rizikem nákazy koronaviru pro neočkované absolvováním testu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle soudu, na který se obrátila pražská Poliklinika Anděl, ministerstvo stanovilo podmínku, že test před návratem do vlasti mohou provádět pouze zahraniční poskytovatelé zdravotnických služeb, ačkoliv dříve to bylo umožněno akreditovaným laboratořím.

Hudební kluby žádají soud, aby zrušil omezení tance

Domácí

Podle soudu tak není jasné, která zdravotnická zařízení a v jakých standardech mohou testování provádět.

Soud, na jehož verdikt upozornil server Česká justice, v nařízení postrádal řádné odůvodnění a poukázal na nesrozumitelnost požadavku pro občany. Zároveň zdůraznil, že nerozporoval samotné testování.

Co požaduje ministerstvo při návratu ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy
Před zahájením cesty do ČR veřejnou dopravou (zejm. letadlem, vlakem, autobusem) cestující musí disponovat písemným potvrzením poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku antigenního testu (max. 48 hodin od odběru), nebo písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu (max. 72 hodin od odběru). Dopravci neumožní přepravu cestujícím, kteří nepředloží test na přítomnost SARS-CoV-2 a příjezdový formulář.
Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

„Je tedy na místě, aby odpůrce (ministerstvo zdravotnictví; pozn. red.) znovu řádně zvážil a s přihlédnutím na rozumné potřeby cestujících stanovil, jakou kvalitu testování bude při příjezdu ze zahraničí vyžadovat,” konstatoval soud a dodal, že ponechal ministerstvu čas na nápravu.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

 

Soudy již dříve zrušily ministerstvu zdravotnictví dvě desítky opatření. Nejčastěji postrádaly řádné odůvodnění. Zrušena byla mimo jiné povinnost testování při návratu ze zahraničí individuální dopravou.

Povinný test podle soudu v takovém případě představoval nepřiměřené omezení práva na svobodný vstup na území České republiky, které zaručuje každému občanovi Listina základních práv a svobod.

Další náraz vlády u soudu: Povinnost testů před návratem do ČR autem zrušena

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám