Hlavní obsah

Soud zamítl stížnost na senátní volby v Ústí nad Labem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší správní soud (NSS) v pondělí zamítl jako nedůvodnou stížnost na nedávné senátní volby v Ústí nad Labem. Komunistům, kteří návrh na zrušení výsledků voleb navrhli, se nelíbil postup sociální pracovnice v jednom z místních penzionů pro důchodce. Šlo o poslední z pěti stížností na senátní volby.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Volby se tak budou opakovat pouze v Praze 11, kde NSS zrušil jejich výsledek kvůli porušení pravidel volební kampaně.

V Ústí si KSČM stěžovala na to, že se prý sociální pracovnice obyvatelů penzionu pro důchodce v Krásném Březně ptala, koho chtějí volit, a podle toho jim vydávala volební lístky. Poté údajně voliči vložili takto veřejně vybraný lístek do obálky, kterou sociální pracovnice vhodila do urny.

Vítězem senátních voleb na Ústecku se stal Pavel Sušický (ODS). Komunistického kandidáta Jaroslava Doubravu porazil ve druhém kole voleb rozdílem více než 2600 hlasů.

Speciální sedmičlenný volební senát postup pracovníků penzionu označil za chybný, ale ne natolik, aby bylo třeba zrušit výsledky voleb. Soud upozornil, že v penzionu bylo jen 56 voličů, takže by ani případné pochybení nemohlo ovlivnit výsledek voleb, což u vyhovění volebním stížnostem očekává zákon.

Doubravu rozhodnutí nepřekvapilo. "Jsem ale rád, že soud konstatoval porušení zákona," řekl. Tvrdí, že má informaci o podobném postupu i z dalších domovů důchodců, ale nepodařilo se mu nikoho přimět, aby to dosvědčil. "Mrzí mě to, protože pak by ten výsledek byl úplně jiný. Soud by musel vzít v úvahu, že porušení bylo celoplošné," dodal.

Stovka za lístek?

Má prý informace i o dalších porušeních volebního zákona. "Slyšel jsem, že studenti dostávali stovku za můj hlasovací lístek," řekl Doubrava.

Podle soudu KSČM nepředložila dostatek důkazů o závažnosti pochybení. Například nebylo dostatečně prokázáno, že bylo slyšet, koho budou ostatní volit, uvedla předsedkyně senátu Dagmar Nygrínová. "Byla porušena tajnost hlasování. Komise a sociální pracovnice věděli, koho voliči vybrali," řekla Nygrínová. Upozornila také, že volební komise měla trvat na tom, aby si voliči vybrali volební lístky z obou "hromádek".

Pro zamítnutí stížnosti naopak podle ní hovořilo, že obyvatele domova nikdo nenutil, aby volili. Bylo to na jejich svobodném rozhodnutí, řekla. Nikdo je ani nenutil k tomu, aby volili zrovna v domově. "Řada z nich tam volila ne ze závažných zdravotních důvodů, ale protože to bylo pohodlnější. Pro ně dělala volební komise službu navíc," podotkla Nygrínová.

Vítěz voleb Sušický verdikt přivítal. "Budu se moci konečně věnovat přípravě na práci senátora," řekl. Provizorní kancelář chce otevřít v Revoluční ulici hned po svém slibu. Později počítá s přestěhováním do ústeckého Modrého domu ODS.

Soudci minulý týden vyjeli kvůli stížnosti přímo do Ústí, kde vyslechli deset svědků. Tvrzení KSČM odmítli dva členové volební komise, kteří do penzionu přišli za voliči s přenosnou volební schránkou. Vypověděli, že voliči chodili v penzionu do provizorní volební místnosti, kde si mohli vzít dva lístky, poodejít stranou, vložit vybraný lístek do obálky a tu vhodit do urny. Připustili, že v místnosti nebyla plenta, což podle nich některé voličky kritizovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby

V Praze 11 se budou opakovat senátní volby. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který tak vyhověl stížnosti lidoveckého kandidáta Antonína Zápotockého, který...

Výběr článků

Načítám