Hlavní obsah

Soud začne řešit žalobu Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší

Právo, Novinky, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než třech letech začne v pátek Pražský městský soud projednávat žalobu Ostravy na stát kvůli prachem zamořenému ovzduší. To je v Moravskoslezském kraji jedno z nejhorších v rámci celé Evropy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Centrum Ostravy za smogové situace

Článek

Nařídil mu to Nejvyšší správní soud, na který se s kasační stížností letos na jaře Ostrava obrátila poté, co městský soud žalobu smetl ze stolu, aniž by se jí zabýval s odůvodněním, že byla podána pozdě. Moravskoslezská metropole se prostřednictvím žaloby domáhá toho, aby obyvatelé dýchali ovzduší, které schvalují české zákony.

Region současně přiznává, že špatné ovzduší je daní za pracovní místa, která největší znečišťovatelé vytvářejí. Kraj v září posunul termín, do kdy musí být odprášena ocelárna Evraz. Mělo to být hotovo letos, nový termín je 2015. Hejtman kraje Miroslav Novák (ČSSD) odklad zdůvodnil tím, že „čerstvého vzduchu se lidé nenají”.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v centru Ostravy

Od letošního března v Ostravě, Bohumíně, Havířově, Orlové, Karviné a Českém Těšíně lidé dýchají vzduch „mimo zákon”. Ministerstvo životního prostředí ale tvrdí, že pro zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji dělá stát maximum, a žalobu bere jako politické gesto.

Primátor: Ostravsko není Asie

„Důvod k žalobě trvá. Slibujeme si od toho to, že v okamžiku, kdy bude stát odsouzen, tak si uvědomí, že Ostravsko není Asie, která ho nezajímá, protože zatím se tak ke špatné situaci na Ostravsku staví. Sice sem zamířily státní peníze na výměnu starých kotlů za ekologické, ale to nestačí. Proč vláda chce přesunout více než tři miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí na dopravu?“ zlobil se ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD), který přitom nedávno přivítal rozhodnutí kraje odložit odprášení Evrazu.

„Pro město je to dobře, protože představa, že by Evraz opustil Ostravu a skončil s výrobou, je katastrofální. To by znamenalo velkou nezaměstnanost a dopad na obyvatele by byl větší než to, že se nějakou dobu bude vypouštět do ovzduší pár set tun prachu navíc,“ sdělil v září Kajnar.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Teď tvrdí, že pokud soud rozhodne ve prospěch Ostravy, tak se otevře cesta k tomu, aby lidé za své zdravotní problémy mohli vyžadovat po státu náhradu škody.

Stát: ovzduší na Ostravsku se zlepšilo

Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupuje Českou republiku, bere ostravskou žalobu spíše jako politický akt než relevantní spor.

„Žaloba se týká předchozí vlády z roku 2010, s Nečasovou ani Rusnokovou vládou nemá nic společného. Stát činí maximum pro to, aby se ovzduší v Moravskoslezském kraji zlepšilo. Dnes již žaloba na stát podaná před třemi roky nemá důvod být řešena,“ reagoval ve středu mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Dodal, že naopak vzduch na Ostravsku se díky aktivitám státu zlepšil. „Ať už jsou to kotlíkové dotace, nebo jednání s Polskem, která intenzivně probíhají. Pan ministr Podivínský dotáhl do konce s Bruselem dotaci 1,1 miliardy korun na odprášení ArcelorMittal Ostrava a Třineckých železáren, v oblasti dopravy se chystá obchvat Frýdku-Místku,“ upozornil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám