Hlavní obsah

Soud tvrdě zkritizoval vládu: Nesmíte opatřeními nutit lidi do očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) poslalo politikům zásadní vzkaz. Není-li něco uzákoněno jakožto povinné, nelze tím pro občany cokoliv podmiňovat, a nepřímo je tak k nepovinnému nutit. Vládě je tak pandemický zákon či jakákoliv jeho novelizace k ničemu. Totéž platí o nouzovém stavu. Jde o princip, že si nesmí vláda vynucovat opatřeními něco, co není povinné.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Soud odmítl opatření ministerstva zdravotnictví podmiňující vstup do restaurací, barů a podobných provozoven prokazatelným proděláním nemoci či očkováním.

Jakkoliv je ministerstvo oprávněno přijímat opatření, která by bránila šíření epidemie, případně napomáhala jejímu zvládání, nemůže být cílem takovéhoto opatření „nepřímo donutit občany k očkování“.

Konec. Soud pustil neočkované do restaurací

Domácí

„Nelze nutit občany k očkování proti onemocnění covid-19 tím, že neočkované osoby odpůrce (ministerstvo zdravotnictví; pozn. red.) mimořádným opatřením vyloučí z možnosti provádět určité činnosti a využívat služby, které za normálního běhu věcí spadají do rámce běžného života,“ konstatuje středeční verdikt NSS.

„Tím se totiž z dobrovolného očkování stává nepřímo skrze smíšený právní akt očkování povinné, neboť osobám neočkovaným nezbývá nic jiného než se nechat naočkovat, pokud chtějí běžně žít,“ rozhodl senát s předsedou Petrem Mikešem.

Je na každém, aby se sám rozhodl

Následně konstatoval ještě další fakt, na nějž autoři nařízení jakoby zapomněli: „Dokud není stanovena očkovací povinnost, je na každém, aby se sám rozhodl, zda se nechá naočkovat, či nikoliv.“

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce nejvyššího soudu Petr Mikeš

Reklama

Výběr článků

Načítám