Hlavní obsah

Státní zástupkyně spala opilá s hlavou na spise, přijde o peníze

– Brno • Aktualizováno

Neutěšenou rodinnou situací omlouvala své neprofesionální chování státní zástupkyně Denisa Mrkývková z Městského státního zastupitelství v Brně. Dvakrát nebyla přímo u soudu řádně schopna plnit svou úlohu, protože byla pod vlivem léků, a nakonec byla nalezena ve své kanceláři spící s hlavou položenou na trestním spise, přičemž pak nadýchala téměř tři promile.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Tyto prohřešky žalobkyni dostaly až před kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS). Ten na svém středečním zasedání schválil dohodu, kterou žena uzavřela s šéfkou brněnských žalobců Kateřinou Jiráskovou. Státní zástupkyně tak přijde o 15 procent platu po dobu jednoho roku.

Mrkývková podle kárné žaloby měla při hlavním jednání u místního soudu problém přednést obžalobu a usínala, neboť byla pod vlivem léků, o několik měsíců později zas měla problémy s artikulací při přednesu závěrečné řeči. Loni o prázdninách se pak z její kanceláře linul zápach alkoholu až na chodbu, přičemž o pár dnů později, kdy dostala na starost spis k rychlému vyřízení, byla nalezena krátce po poledni spící s hlavou položenou na dokumentaci.

Benešová neuspěla s kárnou žalobou na Zemana

Domácí

„Po probuzení jevila známky podnapilosti, spis musel zpracovat jiný státní zástupce a kontrolou bylo zjištěno 2,8 promile alkoholu v dechu,“ řekla městská státní zástupkyně Jirásková.

Nastala u nás neutěšená rodinná situace. Nikdy předtím jsem léky nebrala a netušila jsem, jaké na mě budou mít účinky
Denisa Mrkývková

Poměrně mírný trest navrhla ženina nadřízená i proto, že první dva případy by se jen těžko prokazovaly, ale žalobkyně se k nim přiznala. „Vyhledala odbornou pomoc a nadále je sledována, její práce už nevykazuje žádné problémy, nemám nic hlášeno ani od soudu. Probíhá i kontrola proti alkoholu, spisy má v perfektním stavu,“ vysvětlila Jirásková.

„Nastala u nás neutěšená rodinná situace. Nikdy předtím jsem léky nebrala a netušila jsem, jaké na mě budou mít účinky. Vím, že se tyto problémy projevily v profesním životě, což byla obrovská chyba, ale pracuji na tom, aby se to již nikdy neopakovalo,“ prohlásila Mrkývková před soudem.

Ať se vám daří a všechny problémy ať zvládnete
soudce Petr Mikeš

Podle předsedy kárného senátu Petra Mikeše šlo o zřejmou chybu, která mohla snížit důvěru veřejnosti ve státní zastupitelství. „Veřejnost vnímá opilost, nebo i domnělou opilost, kdy není zřejmé, zda člověk není pod vlivem jiné látky, velmi negativně. Kárně obviněná byla u soudního jednání, jehož důstojnost má být zvláště chráněna. Státní zástupci mají jít příkladem, viní jiné osoby z páchání protiprávního jednání, a proto porušení povinností tak snižuje důvěryhodnost i její osoby,“ zdůraznil Mikeš.

Výsledný trest lze podle Mikeše přijmout. „Šlo o ojedinělé vybočení z jinak nadstandardního výkonu funkce státní zástupkyně. Věříme, že se poučila. Ať se vám daří a všechny problémy ať zvládnete,“ vyprovodil Mikeš státní zástupkyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám