Hlavní obsah

Benešová neuspěla s kárnou žalobou na Zemana

• Aktualizováno

Spokojeně mohl odcházet od kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Soud totiž smetl ze stolu kárnou žalobu podanou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO).

Nejvyšší správní soud (NSS) zprostil Pavla Zemana kárné žalobyVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Benešová Zemanovi vytýkala postup související s restituční kauzou rodu Czerninů, kdy měl zatajit svůj přátelský vztah k majiteli nemovitosti u Třeboně, jehož zájmů se spor přímo dotýkal.

Podle Benešové se Zeman pochybení dopustil tím, že podepsal dovolání ve věci týkající se vydaného osvědčení o občanství Josefíny Czerninové. Navíc se několikrát sešel se soudcem Janem Czerninem, bratrancem restituenta.

Exšéf žalobců Zeman: Benešová kárnou žalobou potvrdila důvody mé rezignace

Domácí

„Kárná žaloba jednoznačně hodnotí chování bývalého nejvyššího státního zástupce jako nevhodné. Nejde o trest, on překročil své pravomoci a velmi dobře si toho musel být vědom. Je to neomluvitelné,“ tvrdila Benešová.

Nemusel být podjatý 

Zeman se hájil tím, že dovolání v případu prošlo několikerou kontrolou a on jej pouze formálně parafoval. Setkávání se soudcem domluvil proto, aby přivedl znesvářené strany k jednání. „Ve schůzkách s panem Czerninem jsem neviděl nic závadného. Šlo totiž o lidi, jejichž rodiny byly v minulosti postiženi režimem. Bral jsem to tak, že je lepší spolu komunikovat než se léta soudit,“ prohlásil Zeman.

Ministryně Benešová a exšéf žalobců Zeman se střetli u soudu

Krimi

Podle předsedy kárného senátu Petra Mikeše soudci zvažovali, zda nebyl Zeman v případu podjatý. „Neměli jsme pochybnosti o tom, že by to dovolání dopadlo zcela stejně, pokud by sám se z případu vyloučil,“ prohlásil Mikeš. „Ovšem byla to taková zóna, kdy se vyloučit mohl, ale jeho vztah k věci nedosáhl té úrovně, aby se vyloučit opravu musel a pokud by tak neučinil, znamenalo by to jeho kárnou odpovědnost,“ přemítal Mikeš.

Stát vydal polnosti u Třeboně na základě úředního potvrzení, že Josefina Czerninová (babička Karla Eugena Czernina) byla po druhé světové válce československou občankou. Kvůli vydání potvrzení byly později obžalovány dvě úřednice pražského magistrátu. Nižší soudy je sice opakovaně zprostily, po zásazích Nejvyššího státního zastupitelství a Nejvyššího soudu si však vyslechly podmínečné tresty, což se může teoreticky projevit i v revizi vydání majetku.

Demonstrace nespravedlivě poškodily mou pověst, míní ministryně Benešová

Domácí

Zeman rezignoval na funkci nejvyššího žalobce k 30. červnu, mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové. Nahradil jej dosavadní náměstek Igor Stříž. Zeman je nyní řadovým žalobcem Nejvyššího státního zastupitelství v analytickém a legislativním odboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám