Hlavní obsah

Soud rozhoduje o dovolání v kauze zadání vraždy novinářky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kauza údajného zadání vraždy novinářky Sabiny Slonkové Karlem Srbou ani po pěti letech neskončila. Senát Nejvyššího soudu se opět věcí musí zabývat. Důvodem jsou dovolání pravomocně odsouzených, bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničních věcí Karla Srby (12 let), podnikatelky Evy Tomšovicové (12 let) a Michala Novotného (12 let) proti rozsudkům o vině a trestu.

Článek

"Určený senát Nejvyššího soudu musí (NS) o dovoláních pana Srby, slečny Tomšovicové a pana Novotného asi do tří měsíců rozhodnout. Všichni se v kauze zadání vraždy novinářky Slonkové domáhají zrušení rozsudku a nového projednání věci," řekl včera Právu mluvčí NS Petr Knötig.

Obhájci v dovoláních kladou důraz na to, že tresty jsou nepřiměřeně tvrdé a v případě Srby jsou důkazy zcela nedostatečné.

Advokát: Srba neměl motiv

"Jisté je, že vraždu novinářky připravovala a organizovala slečna Tomšovicová. Rozsudek nad panem Srbou však byl vynesen pouze na základě tvrzení Tomšovicové, že tak činila na zadání pana Srby. A jedině v této kauze soud Tomšovicovou označil za věrohodnou," zdůraznil včera Právu Srbův obhájce advokát Vít Široký.

Advokát upozornil, že zprošťující rozsudky se týkaly obžalob Srby z korupce na ministerstvu zahraničních věcí. Právě v tomto korupčním smyslu Slonková začala o Srbovi před šesti lety psát.

"Žádná korupce se nekonala. To zjistily soudy. Pan Srba neměl motiv. Věděl, že je nevinen, a to se i prokázalo," poznamenal advokát.

Srba už sedí šestý rok. V případě obnovy procesu a zproštění viny by mu stát musel vyplatit za justiční omyl miliónové odškodné.

Pochybnosti o procesu a rozsudcích vyvolává i fakt, že dvanáctileté tresty vrchní soud uložil až na počtvrté.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze Srba vypovídala novinářka Slonková

U Krajského soudu v Českých Budějovicích ve středu, po zhruba třítýdenní pauze, znovu pokračovalo projednání případu přípravy nájemné vraždy novinářky. Před...

Výběr článků

Načítám