Hlavní obsah

Smír nenastal, premiér trvá na výrocích o zkorumpovanosti TI

Právo, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud v Praze v úterý začal projednávat žalobu na ochranu dobré pověsti nevládní neziskové organizace Transparency International (TI) na premiéra Andreje Babiše (ANO). Organizace žádá omluvu za opakované premiérovy výroky, ve kterých neziskovku označuje za zkorumpovanou. Babiš prostřednictvím svého advokáta připustil, že jde o ostrá slova, nicméně na nich trvá. Svými výroky prý cílil na financování TI.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vlevo soudce Vladimír Sommer, vpravo advokát Andreje Babiše Jiří Urbánek.

Článek

Žaloba z loňského července míří celkem na sedmnáct Babišových výroků, soudce Vladimír Sommer však připustil žalobu pouze u čtrnácti z nich, kdy se premiér vyjadřoval ke svému střetu zájmů.

Další tři výroky podle soudce Babiš pronesl v rámci svého výkonu funkce předsedy vlády. TI prostřednictvím žaloby požaduje také to, aby se Babiš výroků o zkorumpovanosti v budoucnu zdržel.

Babiš je dotační podvodník, měl by okamžitě odstoupit, vyzývá TI

Domácí

U soudu proti sobě stanuli pouze advokáti obou stran, TI za sebe vyslala Pavla Uhla. Babiše, který na jednání nedorazil, omluvil jeho advokát Jiří Urbánek.

Ke smíru nedošlo

Hned v úvodu jednání soudce navrhl smírné řešení. Mělo spočívat v tom, že se Babiš za vyslovené výroky omlouvat nebude, ale do budoucna se zaváže nemluvit o organizaci jako o „zkorumpované“. Přestože by podle svých slov obě strany byly smíru nakloněny, v takovémto znění jej odmítly.

„Domníváme se, že ty zásahy byly natolik intenzivní, že by bylo namístě uvést nějakou omluvu,“ vysvětlil po jednání Uhl.

Transparency International podala podnět k přezkumu verdiktu o Babišově střetu zájmů

Domácí

Urbánek před soudem uvedl, že premiér připouští, že jde o ostrou kritiku, na svých slovech však trvá.

Kritika mířila na financování TI

Současně dodal, že výroky nebyly skutkovými tvrzeními, ale hodnotícími soudy, kdy premiér pouze mířil na financování organizace, jež získává peníze například od ministerstev nebo od subjektů, ke kterým následně podává podněty.

„Proto ji označujeme za v tomto smyslu zkorumpovanou,“ uvedl Urbánek s tím, že premiér netvrdil, že by se TI dopustila nějakého trestněprávního jednání.

Tyto argumenty advokát TI odmítl.

Transparency International podala žalobu na Babiše kvůli poškození jména

Domácí

„Způsob financování mého klienta je zcela transparentní a nelze jej rozhodně označit za korupci. Všechny finanční vztahy jsou smluvně podloženy, peníze se vyúčtovávají a důvod financování je dán a nelze jej rozhodně označit za prosazování jakýchkoliv cizích nebo nepřátelských zájmů, jak neustále pan premiér tvrdí,“ reagoval Uhl.

Advokát: TI se podílí na politickém boji

Advokát také upozornil na podobně ostré vyjadřování TI o Babišovi.

„TI překročila určitou hranici, kdy se přímo podílí na politickém boji a sama užívá vůči žalovanému ostré výrazové prostředky, kdy ho označuje jako dotačního podvodníka, predátora a uvádí o něm, že krade,“ dodal advokát.

Transparency International podala další podnět Evropské komisi na Babiše

Domácí

Organizace se dlouhodobě věnuje údajnému Babišovu střetu zájmů či poukazuje na kauzu Čapí hnízdo, která se týká údajného dotačního podvodu a premiér v ní čelí trestnímu stíhání.

Rozhodnutí zřejmě v únoru

Soud během úterního jednání začal provádět důkazy, které z většiny spočívaly v předčítání částí rozhovorů, v nichž se předseda vlády o TI vyjadřuje. Advokát Babiše na místě doplnil další důkazy a soud se s nimi musí před vynesením rozhodnutí seznámit. Soudce proto jednání odročil na polovinu února.

Stejnou žalobu na ochranu dobré pověsti podala TI také na stát. Není podle ní jasné, zda za Babišovy výroky zodpovídá on sám, nebo Česká republika, protože jde o výroky premiéra.

Tu však má podle soudce krajského soudu na stole Vrchní soud v Praze, aby v prvé řadě určil, který soud je k řešení místně příslušný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám