Hlavní obsah

Socha Věry Špinarové v Ostravě se prodávat nebude

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Už přes rok a půl se v Ostravě řeší, co se sochou zesnulé zpěvačky Věry Špinarové, která byla na podzim 2018 umístěna v centru města v Husově sadu. Ztvárnění zpěvačky sochařem Davidem Moješčíkem rozdělilo veřejnost, také rodina zpěvačky, kterou v Ostravě milují, požadovala odstranění sochy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Socha zpěvačky v životní velikosti.

Článek

Nové vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu začalo situaci řešit a letos na jaře měla proběhnout dražba, v níž se měla socha prodávat za 680 tisíc korun. Tedy za částku, za kterou ji minulé vedení radnice u sochaře pořídilo. Poté si ji měl nový vlastník přesunout. Podle informací Práva však byla dražba zrušena a socha tak zůstane na svém místě.

„Současné vedení obvodu se snažilo řešit tuto situaci tím, že usilovalo o souhlas s prodejem sochy. Autor sochy pan Moješčík vyjednával půl roku a kladl si podmínky, za kterých lze sochu prodat, přičemž jsme mu vyšli vstříc,“ připomněla průběh vyjednávání starostka Moravské Ostravy a Přívozu Zuzana Ožanová (ANO).

Socha Věry Špinarové se bude prodávat za 680 000 korun

Domácí

Dodala, že nyní sochař ale zablokoval prodej s tím, že nedá souhlas s jakýmkoliv přemístěním sochy. „Ačkoliv mu bylo garantováno, že socha by byla přemístěna na důstojné místo,“ upřesnila starostka.

Samotný sochař v médiích uvedl, že už se situací dále nehodlá zabývat a za svým dílem si stojí. Část veřejnosti si už na sochu zvykla a pokládá k ní květiny i zapaluje svíčky. Druhá část však iniciovala petici a chce sochu odstranit, protože prý podoba zpěvačky není věrohodná.

Po nepovedené plastice Špinarové si Ostrava raději nechá se sochami poradit

Domácí

Odborníci vyčítají minulému vedení radnice to, že dílo bylo do veřejného prostoru umístěno bez předchozí architektonické soutěže. Podle nového vedení radnice se již toto nebude opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám