Hlavní obsah

Socha s údem v Opavě pobuřovala, zakryli ji

Aktualizováno

Nucené přestěhování a nakonec i cenzorský zásah potkal v Opavě sochu Libora Hurdy Ego, kterou má pro venkovní výstavu zapůjčenu Opavská kulturní organizace (OKO). Socha byla nejprve vystavena na chodníku před obchodním centrem, po stížnostech některých občanů a požadavku radnice musela být převezena na zahradu Domu umění. To se ale nelíbilo rodičům dětí z protější Mateřské školy křesťanské na Mnišské ulici.

Sochu v Opavě zakryli, pobuřovalaVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

V pondělí pod tlakem radnice rozhodlo vedení příspěvkové organizace o úplném překrytí sochy tak, aby již nebudila emoce. Socha se bude odhalovat jen během komentovaných prohlídek, kterých se ale v následujících měsících plánuje jen několik.

Vadil pohlavní úd

Socha s názvem Ego byla součástí výstavy sedmi nových exponátů, které jsou až do příštího roku rozmístěny v ulicích města. Venkovní výstavu děl renomovaných tuzemských sochařů připravila Opavská kulturní organizace ve spolupráci s českobudějovickém spolkem Umění ve městě.

Soše Davida zakryli na dubajském Expu genitálie. Vidět je mohou jen VIP

Cestování

Umístění Hurdovy sochy vzbudilo na sociálních sítích bouřlivou odezvu kvůli stylizovanému zobrazení pohlavního údu. Lidé označovali dílo za paskvil, kýč a hnus a poukazovali na jeho údajnou vulgaritu. Záležitost se dostala i na jednání městské rady a následně Opavská kulturní organizace rozhodla o přemístění sochy, aby se emoce uklidnily.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zakrývání sochy Ega v Opavě

Několik dnů byla vystavena v zahradě Domu umění, kde je instalováno více soch stejného autora. „Velice krátce po instalaci přišel z radnice pokyn, že náměstek pro kulturu žádá už podruhé co nejrychlejší přemístění sochy na jiné místo. A protože přemístění je drahá záležitost, rozhodli jsme pro kompromisní a levné řešení, a to je zakrytí sochy,“ vysvětlila v pondělí ředitelka městské příspěvkové organizace Marcela Mrózková Heříková, která je z dění kolem sochy nešťastná.

Radní pro kulturu Petr Orieščík (ČSSD) na telefonáty Práva od pondělí nereagoval.

„Pro Opavu je to ponižující socha, zvláště v době adventu,“ uvedl pro CNN Prima News.

„Další stěhování by bylo nejen drahé, ale i nedůstojné pro samotné dílo. Navíc by se mohlo stát, že se zase objeví někdo, komu se socha nebude líbit,“ vysvětlila zvolené řešení.

Kdosi zmrzačil bronzového sv. Kryštofa u D35, socha šla k zemi

Krimi

Kromě řady negativních reakcí přitom na adresu OKO přišla i řada ohlasů od lidí, kterým se stěhování sochy nelíbí a kteří naopak oceňovali prvotní nápad umístit dílo naproti vchodu do obchodního centra Breda & Weinstein, tedy symbolicky v sousedství opavského chrámu konzumu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Socha byla původně umístěna před opavským OC Breda & Weinstein, tam se ale dlouho neohřála.

„Zažil jsem doby, kdy se nevyhovující umění zakazovalo, odstraňovalo, ničilo, a pevně jsem doufal, že se podobné situace ve svobodném světě již opakovat nebudou. Doba nesvobody skončila před více něž 30 lety, tak se nekrčme před pseudoestéty a nechme proplouvat svobodně umění ulicemi Opavy. Toto město si to zaslouží,“ napsal organizátorům výstavy jeden z občanů Petr Kacíř.

Kontroverzní sochu pohraničníka v Cínovci někdo polil červenou barvou

Krimi

Ředitelka školky Dagmar Ullmannová uvedla, že stížnosti ze strany rodičů nebyly ojedinělé.

„Nelíbilo se jim, že se socha sice odstranila z veřejného prostranství, ale umístila se před vchod do školky, kterou navštěvuje 120 dětí. Já rozhodně nechci znevažovat práci autora, ani se pouštět do hodnocení uměleckých kvalit. Ale možná stačilo, kdyby sochu natočili jiným směrem nebo postavili o kus dál,“ přemýšlí Ullmannová.

V Českých Budějovicích nevadila

Autor díla Libor Hurda nechce kontroverze komentovat. Socha podle něj byla zatím vystavena v Českých Budějovicích, kde ale podle něj nikomu nevadila. „Měl jsem na ni jen pozitivní reakce. To, co se děje v Opavě, komentovat nechci,“ řekl.

Dění kolem sochy poněkud zastínilo další instalace, které jsou součástí venkovní výstavy s názvem Sochařské city. Svá díla v opavských ulicích prezentují například Jakub Flejšar, Ondřej Oliva, Lukáš Rais, Matěj Frank, Milan Cais. Opavská kulturní organizace vydala i speciální mapku s vyznačením jednotlivých soch. Výstava je k vidění až do konce příštího léta.

Anketa

Přijde vám socha Libora Hurdy nazvaná Ego pobuřující?
Ano
41,5 %
Ne
58,5 %
Celkem hlasovalo 9058 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám