Hlavní obsah

Kontroverzní sochu pohraničníka v Cínovci někdo polil červenou barvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cínovec

Policie pátrá po neznámém vandalovi, který červenou barvou potřísnil kontroverzní sochu pohraničníka se psem, kterou v Cínovci na Teplicku nechal umístit a před devíti dny ji slavnostně odhalil Klub českého pohraničí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Sochu stojící na soukromém pozemku potřísnil neznámý vandal barvou.

Článek

„Policisté dnes v ranních hodinách zadokumentovali poškození sochy. V současné době věc prověřujeme pro podezření z trestného činu poškození cizí věci,“ řekla Právu policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že není zřejmé, kdy k poškození sochy došlo.

Policisté zabývající se případem budou podle ní prověřovat kamerové záznamy, které by je mohly dovést na stopu pachatele.

Stříleli na vlastní občany. Nestydí se. Dokument o pohraničnících uvede ČT

Kultura

Socha pohraničníka se psem má připomínat dílo akademického sochaře Jana Hány s názvem Na stráži míru, které oslavuje ochránce československých hranic a které původně od roku 1955 stálo v Gottwaldových sadech v Chebu.

Skulptura stojí v krušnohorské obci na soukromém pozemku, v těsné blízkosti již stávajícího pomníku ochráncům hranic, který nechal klub postavit před 13 lety.

Socha budí emoce

Na odhalení sochy 25. září se kromě členů a podporovatelů spolku sešli i jejich odpůrci, kteří poukazovali na kontroverzní činy pohraničníků za komunistického režimu. Bouřlivou diskusi ve chvílemi vyhrocené situaci museli mírnit policisté.

Existenci sochy odsoudil mimo jiných i náměstek hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Jiří Řehák (Spojenci).

„Klub českého pohraničí řadí ministerstvo vnitra mezi extremistické organizace a jejími aktivitami se zabývá Bezpečnostní informační služba. Zabíjení vlastních občanů na československé hranici dává tenhle bizarní spolek ke cti tehdejším pohraničníkům. Takový pokroucený výklad dějin do dnešní doby nepatří,“ uvedl Řehák.

Reklama

Výběr článků

Načítám