Hlavní obsah

Soc. demokraté žádají druhou šanci

Právo, dab, hčk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD trvá na právu druhého vítěze voleb mít druhý pokus o sestavení vlády. Jako kandidát se nabízí šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Pro koho se prezident Václav Klaus rozhodne, je však ve hvězdách.

Článek

Klaus, který po středeční demisi vlády šéfa ODS Mirka Topolánka, nehodlá podniknout žádný ústavní krok nejméně do voleb, ve středu uvedl, že je předčasné spekulovat o jménu nového premiéra.

"Jde jen o to, jestli může dojít k dohodě napříč politickými stranami, že jsou pro řešení tohoto typu a ten jednotlivec bude kompromisním výsledkem," řekl Klaus TV Prima na dotaz, zda by jmenoval za premiéra nestranickou osobnost, která by dovedla se svou vládou zemi k předčasným volbám. O této variantě uvažuje ODS.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ale myslí, že by měl dát příležitost ČSSD.

"Pokud by došlo k druhému pověření zástupce ODS, mohlo by to vyvolat velké spekulace, jestli se pan prezident skutečně chová v této záležitosti striktně ústavně a striktně nadstranicky," řekl v úterý Sobotka. Sněmovní většina by podle něj měla být deklarována předem a ČSSD to udělá v pravou chvíli, dodal. Na otázku, zda ví, který poslanec pomůže případné jejich vládě s důvěrou, Sobotka odpověděl, že má jen obecnou informaci.

Pokud by Paroubek dostal příležitost sestavit vládu, k získání důvěry by mu při podpoře všech soc. dem. a komunistických poslanců stačil odchod jediného poslance jiné strany ze sálu. ODS, lidovci a zelení se však zaklínají, že jejich poslanec to neudělá.

"Jsem si jistý, že nikdo z 81 poslankyň a poslanců ODS ani omylem by nepodpořil pana Paroubka. A za druhé jsem přesvědčen, že kdyby pan Paroubek opravdu těch 101 hlasů měl, že by je již dávno předvedl," řekl v úterý Nečas.

Pokud by podle něj k ČSSD přeběhli až tři poslanci, nebylo by to na základě politického přesvědčení, ale "za velmi podivných okolností možná spjatých s korupcí, nátlakem či vydíráním".

Paroubek reagoval slovy, že představitelé ODS chtěli pro svou vládu získat "konstruktivně uvažující soc. demokraty". Proto si šéf ČSSD myslí, že by to mělo platit i naopak. "Prostě pokud nějaký poslanec bude, tak to určitě bude konstruktivně uvažující člověk," reagoval pro Právo Paroubek, který nechce zveřejňovat žádné jméno 101. či 105. poslance, aby se na něj nerozpoutal hon.

Nečas je ale přesvědčen, že Paroubek "blufuje a vodí za nos celou českou veřejnost". "On uznává pouze jednu věc, a to své vlastní předsedání vládě, a to bez ohledu na politické dopady," podotkl Nečas.

Dzurinda, Blair, Mickey Mouse

Svérázným způsobem v úterý reagoval Topolánek na otázky, kdo by mohl stanout v čele úřednického kabinetu. "Dzurinda, Blair, Mickey Mouse," utnul předseda vlády novinářské dotazy okamžitě poté, co se stočí k sestavování nového kabinetu. I když to myslel v nadsázce, pro výběr bývalého slovenského premiéra, dosluhujícího šéfa britské vlády a legendárního myšáka má své důvody - přičemž si je vědom i rizik jejich případné nominace. "Miki Dzurinda proto, že je volný, Tony Blair proto, že bude volný, ale neumí česky. A Mickey Mouse, protože ho mají všichni rádi. Jen bude problém s komunisty, protože je to Američan," argumentoval s úsměvem premiér.

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal v úterý ve Frekvenci 1 řekl, že prezident by mohl povolební pat prolomit tím, že by požádal Paroubka, aby mu přinesl 101 podpisů.

"Že by řekl: Pane Paroubku, přineste mně 101 podpisů do týdne do čtrnácti dnů a já vás pověřím sestavením vlády. Pokud to do čtrnácti dnů nedonesete, dobře. Já vás nepověřím, ale vy přestaňte, prosím pěkně, už navždy hovořit o tom, že máte 101," uvedl Kasal.

Pro případ, že by prezident Klaus sestavením vlády napodruhé nepověřil Paroubka, má ČSSD v záloze plán převolit soc. dem. předsedu Sněmovny, aby nebyl omezen veřejně danými sliby a mohl ve třetím kole navrhnout Paroubka, jak mu to dovoluje ústava.

Reklama

Výběr článků

Načítám