Hlavní obsah

Soc. dem. v preferencích odskočila komunistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní ČSSD si podle agentury STEM výrazně polepšila ve stranických preferencích. Pokud by se volby do Sněmovny konaly v červenci, získala by soc. dem. podporu 20,9 procenta voličů. Což je oproti květnu nárůst o 5,9 procenta. ODS si drží stabilní podporu 31,7 procenta voličů. Komunisté ztratili 1,4 procenta na 16,6 %.

Článek

Druhá nejsilnější vládní strana KDU-ČSL by byla se ziskem 6,8 procenta čtvrtou politickou silou, která by splnila pětiprocentní volební limit. US-DEU je s jedním procentem hluboko pod touto hranicí. Pomalu se k ní naopak blíží Strana zelených, která by podle šetření STEM získala 3,2 procenta hlasů.

Preference sociální demokracie rostou od května, kdy se funkce premiéra ujal Jiří Paroubek. Stranické preference ČSSD jsou podle STEM nejsilnější nejen v letošním roce, ale za poslední dva roky. "Červencová data nepřímo vypovídají o tom, že nedávná politická krize okolo Stanislava Grosse a ČSSD již skončila," uvádí v komentáři STEM.

Stranické preference červenec 2005
Stranaprocenta
ODS31,7
ČSSD20,9
KSČM16,6
KDU-ČSL6,8
SZ3,2
SNK1,6
NEZÁVISLÍ1,4
US-DEU1,0
jiní nezávislí1,7
ostatní1,4
nerozhodní7,6
žádnou6,1
Zdroj: STEM

Ochotu přijít k volbám podle STEM deklarovalo 50 procent z 1672 občanů starších 18 let, kteří se průzkumu zúčastnili. Své právo volit by nevyužilo 22 procent, zatímco 28 procent lidí není rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám