Hlavní obsah

Soc. dem. se pokusí zachránit koalici

Právo, Alexandr Mitrofanov, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD se znovu pokusí zachránit koalici s lidovci a unionisty. K takovému závěru došla přísně utajovaná sobotní porada grémia soc. dem. v čele se Stanislavem Grossem s předsedy krajských organizací v Kramářově vile.

Foto: Jan Kaše

Muzeum Šumavy v Sušici

Článek

Vyjednavači ČSSD se proto chtějí co nejdříve sejít s lidoveckými vyjednavači a navrhnout velmi stručné prohlášení ve smyslu, že koalice pokračuje, koaliční dohoda platí a vláda pracuje dál.

Právu to nezávisle na sobě potvrdili dva účastníci sobotní porady. Podle nich se však diskutovalo i o jiném stanovisku, které přednesli tři šéfové krajů - Jakub Pánik z Karlovarska, Josef Vacula ze Zlínska a Richard Dolejš ze středních Čech. Měli navrhnout aktivní postup, v jehož rámci by sama ČSSD požádala Sněmovnu o důvěru vládě. Tento návrh však neprošel.

Proti měli podle zdrojů Práva vystoupit předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, šéfka jihočeské soc. dem. a zároveň místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová nebo předseda liberecké krajské ČSSD a současně šéf poslaneckého klubu Michal Kraus.

Ti spolu s ostatními měli naopak trvat na přečkání současné krize s cílem za každou cenu zachovat tuto vládu. Jako jeden z argumentů mělo padnout i tvrzení, že ve prospěch vlády mluví hospodářské výsledky, jichž by do termínu řádných voleb mělo přibývat.

Porada podle informací Práva odmítla jiné alternativy dalšího postupu ČSSD. Nesouhlasila ani s případnou Grossovou demisí nebo jeho odvoláním, ani s návrhem místopředsedy Zdeňka Škromacha spojit důvěru vládě se zákonem o majetkových přiznáních, jehož podporu už avizovali komunisté.

Klaus tušil výsledek?

Prezident Václav Klaus ve včerejší Sedmičce televize Nova působil dojmem, jako by už byl o závěrech schůzky soc. dem. informován. Podle zdroje z ČSSD však o víkendu s premiérem Grossem nehovořil.

"Já si nejsem úplně jist, že veřejnost je připravena spolknout nějakou velmi jednoduchou dohodu, která by byla na první pohled nedůrazná, nevýrazná," uvedl prezident k možnosti "tiché dohody s veřejností", jak to nazval.

Dodal, že lídři lidovců i soc. dem. by museli v případě koaličního smíru "říci něco zásadního, aby jim veřejnost znovu uvěřila".

Navíc šéf lidovců Miroslav Kalousek ve včerejší diskusi ČT opakoval, že lidovci od své výzvy, aby Gross podal demisi, neustoupili. Nechtěl jakkoli reagovat na otázky, jak by KDU-ČSL postupovala, kdyby tento požadavek soc. dem. definitivně odmítla.

Poslanci: jen ne předčasné volby

Poslanec Karel Šplíchal chápe zvažovaný kompromis s lidovci jako obranu před předčasnými volbami. "Je to ale rozdílný postoj, než jaký zaujal poslanecký klub," podivil se Šplíchal. Klub ČSSD ve čtvrtek Grossovi navrhl, aby s lidovci ještě jednou jednal a pro případ krachu lidovecké ministry z vlády nechal odvolat.

Předčasné volby by ČSSD podle Šplíchala prohrála, proto je třeba trvat na řádném termínu v polovině roku 2006 a představit veřejnosti jasnou vizi dalšího směřování země i ČSSD.

Míní, že koalice musí zapracovat na důchodové reformě i na přijetí Evropské ústavy. "Koaliční potenciál vyčerpaný není," poznamenal Šplíchal.

Podle něj se v krizi jako nevýhoda ukazuje fakt, že ve vedení ČSSD chybějí vlastně dva místopředsedové. "Nejsem si jistý, jestli užší vedení v tomto početním stavu dostačuje," poznamenal Šplíchal a dodal: "Je třeba semknout řady a rekonstruovat vedení."

Rovněž podle Stanislava Křečka je kompromis s lidovci a důraz na společnou koalici jediným možným řešením do voleb.

Křeček odmítl, že by vládu, která pracuje, předkládá parlamentu zákony a nikdo z ní neodstupuje, paralyzovala krize. "To nám vnucují média spolu s předčasnými volbami, a je to scénář ODS, který bohužel hájí pan prezident. Podle mě to není možné," řekl Právu Křeček.

Poslankyně Eva Nováková Právu řekla, že klub zaujal razantnější postup, i když šlo jen o doporučující usnesení.

"To, že lidovečtí ministři měli říci, že respektují Stanislava Grosse jako premiéra, tu už bylo před deseti dny," konstatovala Nováková. Není si jistá, zda bude navržený kompromisní postup průchodný. "O věci také může rozhodnout náš ústřední výkonný výbor. Je ale pravda, že my, poslanci, jsme s lidovci mnohem více ve styku," přiblížila Nováková.

Řešení v podobě stručného kompromisu s lidovci by naopak v dané situaci nepřivítal Zdeněk Koudelka. "Polovičatý postup nemůže vést k dobrým závěrům," míní.

Falešný kompromis veřejnost neodpustí, míní Laštůvka

Předseda zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka nepovažuje smír s lidovci v podobě stručného kompromisu za přínos pro ČSSD. "Pokud situace vyřešíme falešným kompromisem, ztratíme v očích veřejnosti a u voličů," varoval Laštůvka.

Výsledky předčasných voleb by podle Laštůvky výrazně ovlivnily současné turbulence. "Je třeba začít konat takové kroky, které by obrátily trend, jak je soc. dem. vnímána, a využít čas do řádných voleb," poznamenal Laštůvka pro Právo.

Řešení i podle něj naznačil ve svém usnesení poslanecký klub - krok směrem k menšinové vládě ČSSD. "Nejde totiž jen o ČSSD, to zdůrazňuji," apeloval Laštůvka. Pokud soc. dem. promarní poslední příležitost a bude si počínat jako dosud, výsledkem bude, že lidé zakusí "na vlastní kůži Modrou šanci ODS". Společnost se pak bude podle Laštůvky radikalizovat, a jako alternativa k Modré šanci se "budou chápat nové subjekty, třeba černohnědé barvy".

Člen předsednictva ČSSD a poslanec Ladislav Skopal si podle svých slov jen stěží dokáže představit, že by vláda pokračovala dále s lidovci. "Byla narušena komunikace a spolupráce. Nevím také, zda pan předseda Kalousek a jeho ministři jsou schopni být ve vládě s premiérem Grossem, za kterým my stojíme," řekl Skopal Právu. Dodal, že on by viděl budoucnost v menšinové vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám