Hlavní obsah

Sobotkova vláda podala demisi

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podal ve středu demisi. Tu podle Ústavy ČR po skončení ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny předkládá předseda vlády do rukou prezidenta republiky.

Záznam: TK po jednání vlády premiéra Bohuslava SobotkyVideo: ČTK

 
Článek

„Vláda schválila demisi, vycházíme z toho, že 24. listopadu byla ukončena ustavující schůze Poslanecké sněmovny,” oznámil na tiskové konferenci Sobotka.

„Vláda premiéra Sobotky podala demisi. Ještě dnes bude doručena na Pražský hrad,” uvedl na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Jelikož je prezident od středy do pátku na návštěvě Jihomoravského kraje, odešle mu demisi hradní kancelář tam.

Prezident následně kabinet pověří vykonáváním funkce do jmenování nové vlády. Miloš Zeman by měl šéfa vítězného hnutí ANO Andreje Babiše jmenovat premiérem 6. prosince, menšinovou vládu pak 13. prosince.

Sobotkův kabinet se sejde do jmenování nové vlády ještě jednou, a to 6. prosince, uvedl na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Novinkám sdělil, že se nakonec ještě sešlo pár bodů, které by měl dosluhující kabinet probrat, nejde prý ale o nic zásadního.

Napětí mezi Sobotkou a Babišem

Kabinet ve složení ČSSD, ANO a KDU-ČSL začal vládnout v lednu 2014. Během necelých čtyř let se v něm vyměnilo devět ministrů.

„Posunuli jsme Českou republiku dopředu. Měli jsme čtyři roky stability, máme za sebou čtyři roky nepřetržitého hospodářského růstu, máme nejméně lidí ohrožených chudobou,” hodnotil Sobotka. Zdůraznil, že jeho vláda je teprve třetí vládou v historii ČR, která dokončila celý čtyřletý mandát.

Kabinet se nemusel potýkat s žádnou korupční aférou, nicméně po celou dobu vládnutí se projevovalo napětí mezi premiérem a někdejším šéfem ČSSD Sobotkou a předsedou ANO Andrejem Babišem.

Snad největší spor vypukl letos na jaře, kdy se Sobotka rozhodl podat demisi celé vlády kvůli nevyjasněným Babišovým majetkovým poměrům i jeho střetu zájmů. Sobotka nakonec demisi stáhl a místo toho odvolal Babiše.

Mezi změny, které vláda přinesla, patří například zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví s výjimkou platby za pohotovost, zavedení elektronické evidence tržeb či zrušení druhého důchodového pilíře.

Také se nám mnoho nepovedlo, vtipkoval Bělobrádek

„Ta vláda byla úspěšnou vládou, a to není samozřejmé. Je to jednoznačně můj pocit, že mi bylo ctí být v této vládě a podílet se na její práci,” komentoval 1. vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek glosoval, že ne všechna rozhodnutí byla šťastná. „Dámy a pánové, také se nám mnoho nepovedlo, ale tím vás nebudu obtěžovat,” prohlásil.

Pospíšil: Vláda omezila svobodu

Končící vládu zhodnotil nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Mrzí mě, že vláda neprosadila nic, co by zásadně pomohlo českým občanům. Nikomu by nemělo být lhostejné, že Sobotkova vláda úplně rezignovala na důchodovou reformu nebo opravdové snižování státního dluhu, ze kterého bychom měli prospěch všichni,“ komentoval Pospíšil.

Hlavním výsledkem práce této vlády jsou podle něj nové zákony, které omezují naši svobodu.

Anketa

Byla podle vás Sobotkova vláda úspěšná?
Ano
24,7 %
Ne
75,3 %
Celkem hlasovalo 2408 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám