Hlavní obsah

Sobotka zapírá v kauze OKD, obvinil premiéra komunista Grebeníček

Novinky, zpe
Praha

Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček v rámci čtvrtečních interpelací obvinil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), že zapírá v kauze OKD. Předseda kabinetu podle Grebeníčka zamlčuje, že privatizace OKD v roce 2004 byla nedovolenou veřejnou podporou kontroverznímu podnikateli Zdeňku Bakalovi. Sobotka, který byl za privatizace ministrem financí, trvá na tom, že vše proběhlo v souladu se zákonem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Grebeníček v Poslanecké sněmovně

Článek

„Premiér Sobotka má tedy znovu šanci zachovat se jako chlap a přiznat, co až dosud z nějakého důvodu zarytě popírá,“ prohlásil Grebeníček.

„Má možnost chlapsky přiznat, že privatizace OKD a bytového fondu uvedeného podniku byla nedovolenou veřejnou podporou a mnohamiliardovým darem partě Karbon Invest a svéráznému podnikateli Zdeňku Bakalovi,“ řekl v rámci interpelací Grebeníček.

Dodal, že premiér by měl jasné říct, zda se jednalo o dopředu domluvený podvod, nebo jestli i jeho podvedl Zdeněk Bakala.

Sobotka: pravidla porušena nebyla

Sobotka v písemné odpovědi na Grebeníčkovu interpelaci uvedl, že privatizace proběhla v souladu se zákonem. Jako ministr financí v roce 2004 při dokončení privatizace státního podílu v OKD prý odpovídal za dodržení příslušných zákonných pravidel „a ta porušena nebyla“.

„Souhlasím však s tím, že pokud někdo pochybil při zpracování samotných posudků, měl by za to nést odpovědnost. To je však věcí rozhodnutí soudu,“ sdělil Sobotka.

Vymyšlená kauza, míní Kalousek

Předsedy vlády se ve čtvrtek zastal exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Jako poměrně dlouholetý ministr financí bych rád poznamenal, že chtít vinit ministra financí za to, že někde v hlubinách jeho úřadu někdo manipuloval znaleckým posudkem, to už je velmi odvážná konstrukce a podle mě naprosto nesmyslná,“ reagoval Kalousek.

„Myslím si, že bychom měli na vládě najít něco, za co její členové opravdu odpovídají. Tohle je hodně vymyšlená kauza,“ doplnil.

Celou kauzu začne v pátek projednávat soud. Při privatizaci vznikla podle obžaloby státu škoda přes 5,7 miliardy korun. Důvodem měla být podhodnocená cena státního podílu v OKD, kterou stanovil znalec Rudolf Doucha na dvě miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám