Hlavní obsah

Sobotka: Rath dal ČSSD vlastní gól, oranžová tsunami znovu nebude

Právo, Jiří Ovčáček, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přiznává, že kauza Davida Ratha byla "vlastním gólem" sociální demokracii, která stranu může ve volbách poškodit. Zároveň ale odmítá spekulace o netransparentním financování strany, které vyplynuly z údajných náznaků v Rathově sněmovní řeči. Obviněný poslanec podle Sobotky žádné takové vzkazy neposílal.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Pane předsedo, když v úterý David Rath pronášel svůj projev, nezamrazilo vás v zádech, když jste slyšel slova peníze na volby a financování voleb?

David Rath má samozřejmě plné právo, aby se hájil způsobem, jaký on sám uzná za vhodný. Na druhou stranu to, co se stalo, je jeho individuální selhání. Korupční aféra kolem Davida Ratha nijak nesouvisí s financováním ČSSD. Takže jsem žádné mrazení necítil.

TOP 09 využila situace k tomu, aby vás vyzvala ke zveřejnění kompletního účetnictví. Jak budete reagovat?

Soc. dem. nemá co tajit a jsme pro to, aby se to všechno zveřejňovalo. Je důležité, aby to udělaly všechny politické strany. Proto jsme loni v Senátu navrhli novelu zákona, která stanoví celou řadu přísných podmínek pro politické strany, které tady do této chvíle neplatily. TOP 09 má možnost se v Poslanecké sněmovně k tomu návrhu zákona připojit.

Můžete v oblasti financování dát ruku do ohně za středočeskou organizaci ČSSD?

Máme centralizované účetnictví, to není tak, že by kraje byly samostatně hospodařící jednotky. Je to jeden rozpočet, jedno účetnictví. V tomto smyslu korupční aféra Davida Ratha žádným způsobem nesouvisí s hospodařením ČSSD. Ani ve Středočeském kraji.

Přesto se zeptám, jak si vysvětlujete větu, která unikla z jednoho z odposlechů, kde obviněné ženy Pancová a Salašová mluví o nějaké „dvojce na volby“?

My jako soc. dem. nebudeme komentovat přepisy, které se objevují v médiích. Za prvé nevíme, jestli jsou autentické, a za druhé to není role politické strany. To je věc policie, aby v této věci konala. Policie se na nás ani v jediném okamžiku neobrátila. Myslím si, že pokud by policie našla jakékoliv indicie, tak by nepochybně soc. dem. kontaktovala. K ničemu takovému nedošlo.

A pokud víme, tak ti lidé byli sledováni velmi dlouhé období, na rozdíl od představitelů vládní koalice ve všech aférách. Pokud se podíváme například na Promopro, tam dokonce státní zástupce odmítl domovní prohlídky, tam se dokonce odmítly odposlechy. Je velmi zvláštní, že někde se ze strany policie koná, odposlouchává a někde se nedělá vůbec nic.

Dobře, ale cítíte ten rozdíl? Na kauzu Promopro se přišlo s odstupem, ale kauza Davida Ratha je jediná, kdy chytili politika, jak si odnáší peníze.

Samozřejmě je to vážné pochybení a provinění Davida Ratha. Už není členem ČSSD, my jsme ho vyzvali k absolutnímu odchodu z politiky, aby se vzdal všech veřejných funkcí. David Rath svým jednáním soc. dem. velmi výrazným způsobem poškodil. A proto mě také mimo jiné mrzelo, že se soc. dem. voličům za své chování neomluvil. Měl k tomu příležitost během svého projevu v Poslanecké sněmovně a on ji bohužel nevyužil.

Bral jste jeho slova o penězích na volby jako vzkaz ČSSD, že to byla záměrná indicie, aby vás vystrašil?

Myslím si, že to je zase snaha soc. dem. poškozovat v souvislosti se zatčením Davida Ratha. Všiml jsem si, že se spekulovalo o jakýchsi dopisech, které od Davida Ratha dostávám, kde údajně má vyhrožovat ČSSD. Dostal jsem dva dopisy, které jsou součástí spisu na mandátovém a imunitním výboru. Mohou se s nimi seznámit všichni členové výboru. Zeptejte se jich, jestli tam je něco takového. Nic takového tam není. David Rath neposílá žádné vzkazy soc. dem. a neposílal je ani prostřednictvím tohoto projevu.

Podle mého soukromého názoru David Rath využil projev jako součást obhajoby. Žádné vzkazy nejsou, je to jeho problém a mimo jiné velká chyba jeho personální politiky ve Středočeském kraji, že dovolil lidem, jako jsou paní Pancová a pan Kott, aby se pohybovali v oblasti zadávání veřejných zakázek.

Čekáte v letošních krajských volbách opakování „oranžové tsunami“, nebo to vidíte realisticky s tím, že o některé kraje nejspíš přijdete?

V okamžiku, kdy neseme čtyřletou odpovědnost za fungování krajů, tak je naše výchozí pozice komplikovanější než před volbami v roce 2008. To kauza Rath ukázala v plné nahotě. Jsem přesvědčený, že nás tato kauza výrazným způsobem poškodila, a budeme muset udělat hodně pro to, aby se důvěra voličů v soc. dem. vrátila. Mluvit po kauze Rath o oranžové tsunami není podle mě realistický přístup.

Nehodláte teď každý neúspěch ve všech volbách svalovat na „kauzu Rath“? Jako Jiří Paroubek, který zase z jakéhokoliv propadu vinil Kubiceho zprávu?

Kauza Rath je vlastní gól, který David Rath zasadil vlastní politické straně, a bohužel v situaci, kdy jsme vedli velmi těsně.

Zbytek rozhovoru si přečtěte v sobotním Právu

Anketa

Poškodil podle vás David Rath před volbami celou ČSSD?
Ano
84 %
Ne
14,3 %
Nevím
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15592 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám