Hlavní obsah

Sobotka: Nechceme tady mít silnou muslimskou komunitu

Právo, Karolina Brožová
Praha

S německou kancléřkou Angelou Merkelovou hodlá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek v Praze projednat svůj návrh na zřízení evropské armády. V rozhovoru pro Právo řekl, že nechce, aby se v Česku vytvořila silná muslimská komunita.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Jaký hlavní účel má návštěva kancléřky?

Mou prioritou je mít dobré vztahy s našimi sousedy. To je základní kámen jakékoliv rozumné zahraniční politiky. Ti, kteří jsou vám nejblíž, vám mohou nejvíce rozumět, ale mohou představovat i ten největší problém.

Pokud jde o německou kancléřku, je to její první návštěva v mandátu naší vlády. Německo je náš partner v EU i NATO a po vystoupení Británie z Unie je jasné, že váha Německa a Francie vzroste. Německo je také náš největší obchodní partner a jeho firmy jsou naším největším investorem. Je tu celá řada témat.

Německý list Die Welt spekuloval, že se vás Merkelová pokusí přesvědčit k větší otevřenosti v přijímání uprchlíků.

Migrace určitě téma bude. Čeká nás jednání s Tureckem, chceme, aby počty nelegálních uprchlíků klesaly. Máme společný zájem s Německem, ale máme jiný názor na to, jak to řešit.

Není možné slučovat a říkat, že uprchlík rovná se terorista

Neshodneme se na kvótách, ale to paní kancléřka ví. Často tuto debatu vedeme na jednání Evropské rady. Jsem od začátku migrační diskuse přesvědčen, že v rozhodování o počtech uprchlíků musí mít členské státy suverenitu. To národní vlády musí lidem v konečném důsledku garantovat bezpečí.

Merkelová minulý týden na shromáždění CDU uvedla, že terorismus do Německa nepřišel s uprchlíky. Co na to říkáte?

Uprchlická vlna je důsledkem řádění islamistů ve velkých oblastech Sýrie a Iráku.

Není možné slučovat a říkat, že uprchlík rovná se terorista. Stejně ale není možné uplatňovat přístup, který v loňském roce uplatnilo Německo, kdy bez jakékoliv kontroly umožnilo příliv obrovského množství lidí.

Bude velmi složité se s tímto vypořádat. V okamžiku, kdy se velké množství lidí dostalo do středu Evropy, aniž by EU uzavřela hranice Schengenu, se zvýšilo bezpečnostní riziko.

My tady nemáme žádnou silnou muslimskou komunitu. Popravdě řečeno si ani nepřejeme, aby se tady nějaká silná muslimská komunita vytvořila

Když se podíváme, kdo nejčastěji pomáhá organizovat teroristické akce – pokud to nejsou akce individuálních šílenců – tak jsou to například potomci imigrantů, kteří přišli do Evropy před 15 až 20 lety. Takže tu máme otázku, zda jsme schopni úspěšně integrovat lidi, kteří přicházejí z kulturně a nábožensky odlišného prostředí, a otázku, proč dochází k jejich radikalizaci.

To jsou samozřejmě otázky, které jsou aktuálnější v Německu. My tady nemáme žádnou silnou muslimskou komunitu. Popravdě řečeno si ani nepřejeme, aby se tady nějaká silná muslimská komunita vytvořila i s ohledem na ty problémy, které vidíme.

Merkelová uvedla, že islám do Německa patří. Vy říkáte, že do Česka nepatří?

Německo je přece v jiné situaci. Když tu byla železná opona a německá ekonomika rostla, Německo nemělo pracovníky pro svůj průmysl. Kvůli železné oponě tam nemohli přijít lidé z Česka, Polska nebo Maďarska. Německo se rozhodlo pozvat pracovníky z Turecka, Jugoslávie a v Německu se během několika desítek let vytvořila silná komunita, která vyznává islám.

Ale varuji před tím, abychom dělali rovnítko mezi lidmi, kteří vyznávají islám, a mezi teroristy, radikály, kteří zabíjejí a velmi často i své souvěrce. S těmi lidmi se musíme vypořádat a vypořádáme se s nimi lépe, pokud se umírnění muslimové budou distancovat od jakýchkoliv teroristických aktivit.

Na setkání velvyslanců jste řekl, že chcete společnou evropskou armádu. Podle nedávných slov předsedy vojenského výboru NATO Petra Pavla se však takovou věc nepodaří v Evropě prosadit.

Když jsme potřebovali, aby se zasáhlo proti pašerákům lidí, tak to strašně dlouho trvalo, než se spustila operace NATO. Byl hrozný problém, než se členské země dohodly. Nerad bych, aby se taková situace opakovala. Evropa nemůže být závislá pouze na Severoatlantické alianci. Musíme hájit vlastní hranice, vlastní bezpečnostní zájmy.

USA nejsou ochotny tahat z ohně všechny kaštany za Evropu. Některé kaštany bude muset vytáhnout Evropa sama

Když každá země vyčlení určitý rozsah svých vojenských jednotek a budou tu instrumenty společného velení a budou posílena společná cvičení, tak by to byl model, který by bylo možné v praxi realizovat. A ta poptávka poroste, to vám garantuji. USA nejsou ochotny tahat z ohně všechny kaštany za Evropu. Některé kaštany bude muset vytáhnout Evropa sama.

Primárně mě zajímá názor Německa na posílení spolupráce v oblasti obrany. Myslím, že máme s Německem, Rakouskem, Slovenskem velmi podobné zájmy. Nemáme kromě letišť vnější schengenskou hranici a musíme se spolehnout na státy, jako je Řecko a Itálie, a tam je potřeba, aby ochrana hranic fungovala.

Budete o tom hovořit už v pátek na jednání V4 a Německa ve Varšavě?

Jako V4 se připravujeme na (zářijový) summit EU v Bratislavě, chtěli bychom se dohodnout na principech, které budeme prosazovat. Česká republika otevře dvě prioritní témata: posílení bezpečnosti občanů – boj proti terorismu, boj proti nelegální migraci – a rychlejší sbližování životní úrovně a hospodářský růst.

Teroristické útoky, existence Islámského státu, nekontrolovaná nelegální migrace zhoršily důvěru lidí v to, že Evropa a její státy jsou schopny zajistit bezpečný život.

Druhou prioritou musí být silnější hospodářská konvergence. Po dlouhých letech členství v EU je tu pořád propastný rozdíl mezi mzdami, které se vyplácejí v Německu a které se vyplácejí v ČR. Ale zdaleka už není tak velký rozdíl v životních nákladech.

Po Německu se podle informací z médií pohybují tisíce neidentifikovaných migrantů. Budete jednat s Merkelovou o tom, jak tuto situaci hodlá řešit?

Myslím, že ta situace v Německu je jiná, než byla před dvěma lety. I Německo ví, že nemůže donekonečna přijímat další a další uprchlíky bez jakékoliv kontroly. To už jsme si opakovaně řekli na jednání Evropské rady. Budeme řešit, jak by celá Evropa měla řešit bezpečnost.

Musíme řešit, jak získáme podporu občanů pro evropský projekt. Je jasné, že kvóty jsou to, co podporu snižuje.

Jak sledujete vývoj v Turecku? Nyní prezident Erdogan pohrozil zrušením dohody s EU o přijímání uprchlíků, pokud Unie nezjednoduší směrem k Turecku vízové povinnosti.

Trváme na tom, že každý, kdo chce mít s EU zjednodušený vízový styk na tři měsíce, tak musí splnit podmínky. To, co se v Turecku odehrává po potlačeném pokusu o puč, jde obráceným směrem.

Mám obavu, že Turecko jde směrem z demokratického systému k systému, který je stále více autoritativní

Jsem velmi znepokojen rozsáhlým zatýkáním, vyhazováním z práce, zásahy do justice. Mám obavu, že Turecko jde směrem z demokratického systému k systému, který je stále více autoritativní.

Merkelovou v Česku podporuje asi jen 18 procent lidí. Nebojíte se, že vám dá veřejnost její návštěvu tzv. sežrat?

Lidé, kteří by nejradši Českou republiku obehnali žiletkovým plotem, vystoupili z EU i NATO, mají samozřejmě jinou představu, jak by měly vypadat vztahy s našimi sousedy a partnery.

Musíme být otevřená svobodomyslná a sebevědomá země, která má dobré, seriózní vztahy s těmi, kteří jsou nám nejblíž, byť máme na různá témata jiné názory. Jsem rád, že česko-německé vztahy jsou velmi dobré, nejen na federální úrovni s ústřední vládou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Už dva a půl roku se intenzívně snažím, aby se zlepšila dopravní infrastruktura, která propojuje naše země. Je to paradoxní, protože patříme mezi země, které mají nejintenzivnější ekonomické i běžné lidské vztahy, ale vůbec tomu neodpovídá dopravní infrastruktura.

Byl bych rád, kdyby vysokorychlostní železnice propojila Prahu a Berlín, abychom se napojili na západoevropskou síť, abychom zlepšili železniční spojení do Mnichova a abychom napojili naši dálnici D 6 na německou dálnici.

Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor

Důležité je i to, aby pokračovala intenzívní spolupráce naší policie. Nejde jen o terorismus, ale i o pohraniční kriminalitu, boj s výrobci drog.

V neděli svým happeningem Martin Konvička vyvolal paniku na Staroměstském náměstí, když se on a jeho přívrženci převlékli za džihádisty. Co na to říkáte? Nehrozí podobné akce při návštěvě Merkelové?

Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. To, co se odehrálo, ta jeho nová výtržnost, to ukázalo, že je to naprostý magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit. Policie by měla důsledně dbát na dodržování zákonů.

Druhá věc je, zda taková akce měla být vůbec ze strany magistrátu umožněna. V situaci, kdy magistrát zrušil rozsvěcování vánočního stromu na Staroměstském náměstí, protože to vytváří ohrožení občanů, by se měl pečlivě zamýšlet, zda povolit v době turistické sezóny na jednom z nejvíce frekventovaných míst podobná výtržnictví.

Co říkáte naopak na postup Pražského hradu, který kontroluje všechny příchozí turisty do areálu?

Doba se změnila, nemůžeme být tak bezstarostní. Zvýšení bezpečnosti s sebou nese omezení i směrem k občanům. Měla by to být vždy omezení přiměřená a bezpečnostní opatření musí být efektivní.

Nechci komentovat bezpečnostní opatření Hradu, vláda to neprojednávala, je to čistě rozhodnutí Pražského hradu. Ale byl bych velmi rád, kdyby Hrad po určité době bezpečnostní opatření vyhodnotil, a pokud by nebyla efektivní, tak aby měli na Pražském hradě odvahu říci, že bezpečnostní opatření omezí.

Reklama

Výběr článků

Načítám