Hlavní obsah

Sobotka: Hrad je jedna velká ostuda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politická kultura na Pražském hradě je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) velká ostuda. Napsal to ve vyjádření pro Právo poté, co v rozhovoru pro rakouský list Die Presse uvedl, že prezident Miloš Zeman svůj mandát neobhájí. Vychází prý z názorů lidí, se kterými mluví.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Věřím, že po prezidentské volbě budeme mít jinou hlavu státu,” řekl český premiér rakouskému listu. Sobotka dále uvedl, že se změnou na Pražském hradě dojde i ke změně politické kultury, kterou současný prezident některými svými výroky nastoluje.

„Věřím, a tak, jak mluvím s lidmi, zdaleka nejsem sám, že po prezidentských volbách budeme mít jinou hlavu státu. A to nepochybně zlepší politickou kulturu na Hradě, protože to, co sledujeme dnes, je bohužel jedna velká ostuda,“ doplnil pro Právo premiér.

Zeman podle něj při minulé a historicky první přímé volbě prezidenta profitoval z toho, že se stavěl do role politického outsidera a lidé nevěděli, co vlastně přinese.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na Twitteru uvedl, že „souručenství starých politických stran, médií a neziskovek prostě podporuje jiného kandidáta, který je tvárný”.

Prezident podle Sobotky může profitovat ze spojenectví s Andrejem Babišem, jehož hnutí ANO nepostavilo do prezidentské volby vlastního kandidáta. Babiš naopak může těžit z toho, že jej Zeman po volbách pověří sestavením vlády.

Populisté jsou na vzestupu

Nízkou podporu své ČSSD v průzkumech si Sobotka vysvětluje i vzestupem populistických hnutí. „A my, sociální demokraté, jsme nedokázali dostatečně prodat své úspěchy,” zalitoval v interview.

K otázce přerozdělování uprchlíků Sobotka poukázal na společný postoj Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), odmítající závazné kvóty, a vyjádřil přesvědčení, že v evropské azylové politice v budoucnu nebudou hrát „donucovací kvóty” žádnou roli.

„Velmi bychom ocenili, kdyby Evropa lépe chránila svou vnější hranici,” zdůraznil. „Přijímání uprchlíků by mělo být vždy v kompetenci národních států. V Evropě příliš často vidíme problémy s integrací lidí, kteří přicházejí z jiného kulturního nebo náboženského prostředí,” vysvětlil český premiér.

Muslimy už nechceme

V té souvislosti vyzdvihl, že v České republice je jen malá a nezradikalizovaná muslimská komunita. „Když pozorujeme problémy v jiných evropských zemích, v Česku už muslimy nechceme. Pomáháme lidem, kteří přicházejí z východní Evropy,” vysvětlil. Zároveň zdůraznil, že Česko přispívá k řešení migrační krize finanční podporou libyjské pobřežní stráže, uprchlických táborů nebo vysíláním policistů na Balkán.

V rozhovoru přišla řeč i na aktuální otázky týkající se Evropské unie. Sobotka řekl, že Česká republika usiluje o pokrok v oblasti společné unijní obrany. Také pro přijetí eura nevidí žádné ekonomické překážky, ale problémem je, že chybí politická shoda na připojení k eurozóně. „Pokud se budou země platící eurem brzy silněji integrovat, stoupence eura v Česku to určitě povzbudí,” řekl Sobotka.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že ČR bude mít jiného prezidenta?
Ano, Miloš Zeman funkci neobhájí
33,9 %
Ne, Miloš Zeman bude zvolen znovu
66,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15687 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám