Hlavní obsah

Sobotka chce od listopadu přidat státním zaměstnancům 10 procent

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měla vláda schválit navýšení tarifních platů státních zaměstnanců. Od listopadu by jim chtěl přidat 10 procent. Více by si podle Sobotky mohli přilepšit učitelé, kterým by mohly mzdy vzrůst o 15 procent. Premiér to v úterý uvedl po jednání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva premiér Bohuslav Sobotka a předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

Sobotka je přesvědčen, že navýšení mezd by se dalo financovat z letošního rozpočtu, kde existují rezervy. „Jsme schopní se s tím vyrovnat,” míní Sobotka.

Mzdy by se mohly zvednout 670 000 lidem. „Měli bychom se dohodnout s koaličními partnery, že by to zvýšení platů mělo být jednou z priorit rozpočtu v příštím roce,” dodal premiér.

Stejně tak je premiér přesvědčen, že by ekonomika zvládla další navýšení minimální mzdy. Ze současných 11 000 by se mohla zvednout na 12 200 korun, jak navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „To navýšení odpovídá ekonomickým možnostem ČR,” odtušil Sobotka.

O výši minimální mzdy bude vláda jednat na svém příštím zasedání.

Snižte daně, vybízí ODS

Občanští demokraté premiérovi vyčetli, že se snaží před volbami kupovat voliče. Strana místo zvyšování mezd navrhuje snížení daní a odvodů, které by lidem nechalo v peněženkách více peněz.

„Vláda premiéra Sobotky měla čtyři roky na to, aby zvýšila životní úroveň všech zaměstnanců, neudělala však téměř nic. Místo toho teď pouze rozděluje společnost a chaoticky rozdává předvolební úplatky,” uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám