Hlavní obsah

Sobotka by prolomil limity na Bílině, u ČSA má pochybnosti

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí s prolomením limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách na dole Bílina. To by na rozdíl od byť dílčího prolomení na dole ČSA nemělo dopad na lidská sídla. Prolomení limitů na dole ČSA doprovází podle premiéra řada otazníků. Vláda by podle premiéra měla o limitech rozhodnout do konce roku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Já se domnívám, že je možné, aby byly prolomeny limity na dole Bílina, protože tam nic nestojí v cestě tomu, aby se pokračovalo v těžbě," řekl  Sobotka po jednání s ředitelem Severočeských dolů Ivem Pěgřímkem.

Nikdo podle něj nezpochybňuje to, že uhlí z Bíliny bude potřeba. Navíc je přesvědčen o tom, že důl bude do roku 2024 schopen pojmout zhruba 1000 nových zaměstnanců.

„Otázka prolomení limitů na dole ČSA je vysoce kontroverzní. Je tam problém zásahu do osídlení. To je, myslím, věc, kterou je potřeba vzít velmi vážně v úvahu. Je tam nesouhlas řady občanů, řady obcí," řekl. Poznamenal také, že podle řady odborníků není uhlí z ČSA nezbytné.

Varianty připravené ministerstvem průmyslu a obchodu
1Ponechání limitů stanovených v roce 1991, tj. bez dalšího rozšiřování těžby a dopadů na obce.
2Prolomení limitů na dole Bílina umožňující pokračování těžby do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce.
3Prolomení limitů na dole Bílina a dílčí prolomení limitů na dole ČSA, což by si vyžádalo zbourání jižní části obce Horní Jiřetín.
4Prolomení limitů na dole Bílina i ČSA, které by znamenalo kompletní zbourání Horního Jiřetína i Černic.

Sobotka chce rozhodnutí do konce roku

Vláda bude o limitech jednat na svém říjnovém výjezdním zasedání v Ústeckém kraji. Sobotka chce, aby definitivně rozhodla do konce roku.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo čtyři varianty dalšího vývoje. Vedle zachování stávajících limitů jde o prolomení na Bílině, ve třetí variantě doprovázené dílčím prolomením na dole ČSA. Poslední možnost počítá s kompletním prolomením na obou dolech, které by vymazalo z mapy i  Horní Jiřetín o obec Černice.

Ministr Jan Mládek (ČSSD), který prosazuje některou z variant prolamující limity, by chtěl rozhodnutí o pokračování těžby na dole ČSA odložit o pět let.

Reklama

Související články

Odbory prosazují úplné prolomení limitů

Největší odborová ústředna – Českomoravská komora odborových svazů (ČMKOS) – podporuje a prosazuje úplné prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních...

Výběr článků

Načítám