Hlavní obsah

Sobotka by chtěl Dienstbiera ve své vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by rád viděl prezidentského kandidáta strany a senátora Jiřího Dienstbiera v případné vládě ČSSD jako ministra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) a Jiří Dienstbier

Článek

Sobotka to řekl novinářům po jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. Do konce dubna chce oznámit přesnou podobu personálního složení stranické stínové vlády.

Nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy v sobotu také vybral deset členů stranického předsednictva, kteří tak doplní stranické vedení vzniklé v březnu na sjezdu v Ostravě. Jako zástupce pražské organizace ČSSD je mezi nimi například zastupitel Karel Březina.

Přehled zvolených členů předsednictva ČSSD
Vlasta Bohdalová, poslankyně, Jižní Čechy
Karel Březina, zastupitel, Praha
Petr Dolínek, zastupitel, Praha
Lenka Fojtíková, zastupitelka, Moravskoslezský kraj
Jiří Petrů, poslanec, Jihomoravský kraj
Irena Robková, zastupitelka, Praha 3
Zdeněk Sajdl, zastupitel, Středočeský kraj
Šefr Radek, předseda krajské organizace ČSSD Ústí nad Labem
Milan Štěch, předseda Senátu
Milan Urban, poslanec, Středočeský kraj

Dienstbier na ostravském sjezdu neobhájil křeslo místopředsedy strany, příští rok na podzim jej čeká obhajoba senátorského křesla. Spekuluje se například o možnosti, že by kandidoval do evropského parlamentu.

Sobotka by však Dienstbiera rád viděl ve své vládě . "Pokud ČSSD vyhraje příští volby do Poslanecké sněmovny, tak bych pokládal za logické, kdyby například ČSSD zastupoval v příští vládě," dodal. Na otázku, zda měl v Dienstbierově případě na mysli křeslo ministra spravedlnosti, už ale neodpověděl.

Předseda ČSSD už několik týdnů pracuje na obměně nynějšího stínového kabinetu své strany, ale zatím nechce říct, pro jaké změny se rozhodl. Vše se prý ale změní do konce tohoto měsíce, kdy chce s novým složením seznámit stranu i veřejnost.

Sobotka: Pod Mládkem se propadl tenký led

Jisté tak například stále není, zda se pro stínovou vládu diskvalifikoval nynější stínový ministr financí Jan Mládek svým výrokem o živnostnících jako parazitech.

Mládek se živnostníkům omluvil a od jeho výroku, o kterém dnes Sobotka prohlásil, že neměl oporu v programu ČSSD, se strana distancovala. "Pustil se na tenký led a ten tenký led se pod ním propadl," poznamenal dnes předseda ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám