Hlavní obsah

Sníh opět trápí řidiče, fouká silný vítr a silnice jsou kluzké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sníh, který v posledních dnech napadal v České republice, může nadále na řadě míst komplikovat provoz. Problémy hlásí například Středočeský kraj, kde také časně ráno havarovalo několik vozidel.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Husté sněžení komplikuje provoz na silnicích.

Článek

Jízdu po středočeských silnicích ve středu ráno místy komplikuje sněžení a silný vítr. Řidiči by měli být opatrní zejména na vedlejších komunikacích, na nichž se vyskytuje uježděná vrstva sněhu. Zvýšenou obezřetnost cestáři doporučují i na hlavních tazích.

Ráno sníh padal na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v okolí Prahy. Ve všech těchto okresech silničáři upozorňují i na silný vítr. S ujetou vrstvou sněhu musejí motoristé počítat na Rakovnicku. Podobné je to na Benešovsku, Berounsku, Kladensku a Příbramsku, kde je však uježděná vrstva kryta posypem.

Řidiči ráno havarovali například v Berouně, kde se srazila dvě osobní auta. Policie vyšetřuje také nehodu na rychlostní silnici R10 u Loukova na Mladoboleslavsku, kde před sjezdem na Březinu havarovalo osobní auto. Jeden jízdní pruh byl kvůli odstraňování následků nehody uzavřen. Obě kolize se obešly bez zranění.

Na Liberecku až 30 cm sněhu

Sněhové jazyky se ráno tvořily také v horských polohách Ústeckého kraje, v Krušných horách a ve Šluknovském výběžku. Silnice tam pokrývá vrstva uježděného sněhu. Ranní teploty klesly až na minus 13 stupňů. V nižších polohách jsou silnice mokré po chemickém ošetření, dálnice D8 je sjízdná bez omezení.

V Libereckém kraji napadlo místy až 30 centimetrů nového sněhu, nejvíc sněžilo na Jablonecku a Liberecku. Všechny silnice jsou průjezdné a sjízdné, i na hlavních tazích ale leží vrstva rozbředlého sněhu. Motoristé by měli jezdit se zvýšenou opatrností. Potíže mohou mít kamióny ve stoupáních.

Na komunikacích nižších tříd a v horách leží ujetá vrstva sněhu. Silnice jsou zúžené sněhovými mantinely a motoristé by tam měli zpomalit. Řidiči bez zimní výbavy by na silnice v Libereckém kraji neměli vyjíždět. Do hor doporučují silničáři přibalit i sněhové řetězy.

V Karlovarském kraji mrzne, silnice mohou místy namrzat

Silnice v Karlovarském kraji jsou vymrzlé a místy mohou namrzat. Zatímco silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření většinou holé nebo jen se zbytky sněhu, na vedlejších silnicích se řidiči musejí připravit na rozbředlý sníh nebo i vrstvu ujetého sněhu.

Řidiči by si měli dát pozor hlavně na místech, kde se nesolí a pod vrstvou napadaného sněhu se mohou vyskytovat ledové plotny. V regionu se vyskytují i drobné sněhové přeháňky. Objevily se už i první nehody. Ráno havarovalo osobní auto na silnice mezi Dolním Rychnovem a Březovou na Sokolovsku.

Na jihočeských silnicích leží rozbředlý sníh

Silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Téměř na všech komunikacích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na úseku dálnice D3 na Táborsku si řidiči musí dát pozor na zhoršenou viditelnost, kterou způsobuje mlha.

Teplota v Jihočeském kraji se po ránu pohybovala od minus osmi do minus 13 stupňů Celsia. Přes den mají přijít na některých místech regionu sněhové přeháňky. Sněhové jazyky ani náledí by však dopravu podle meteorologů komplikovat neměly.

V Pardubicích sněhové jazyky

Na všech silnicích v Pardubickém kraji ležel v úterý ráno sníh. Na některých místech vznikly také sněhové jazyky, například v okolí Hlinska, Holic, Litomyšle a Moravské Třebové. Tvořily se rovněž na Orlickoústecku, u Vysokého Mýta a v Železných horách.

Ráno bylo v regionu zataženo, na většině území sněžilo. Často foukal silný až nárazový vítr. Teploty klesly až na minus devět stupňů.

I přes noční mírné sněžení se postupně uklidňovala situace na silnicích v Plzeňském kraji. Až na jeden úsek na Domažlicku jsou všechny sjízdné, v nižších polohách už většinou vymrzlé, ve vyšších posypány drtí. V regionu se také přestaly tvořit sněhové jazyky a závěje, ustoupila i tvorba náledí. Led tak zůstává jen pod ujetou vrstvou sněhu v nejvyšších místech kraje. Nestala se ani žádná vážná dopravní nehoda.

Na největším silničním tahu regionu, dálnici D5, je povrch vozovky na více než 60 procentech holý, suchý a vymrzlý, na zbývající části je holý a mokrý. Uzavřen v kraji zůstává od pondělí úsek mezi Klenčím pod Čerchovem a Postřekovem, který technika nedokázala udržet sjízdný. Řidiči místo objíždějí přes Draženov.

Řidiči na Moravě by měli být opatrní

Jen s opatrností jsou sjízdné výše položené silnice na jižní Moravě. Na Blanensku a Znojemsku na nich vítr vytvořil sněhové jazyky. Na mnoha místech leží na vedlejších silnicích až třícentimetrová vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Hlavní tahy jsou ale po chemickém ošetření holé.

Na Hodonínsku je nutná opatrnost v Bílých Karpatech. Na Brněnsku mohou být namrzlé silnice na mostech. Uježděná vrstva sněhu leží na mnoha silnicích v lesních úsecích na Vyškovsku. V Brně jsou všechny hlavní silnice holé a mokré.

Silnice ve Zlínském kraji byly od středečního rána sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na vozovkách ve vyšších polohách Vsetínska se drží ujetá vrstva sněhu od pěti do deseti centimetrů, přibylo i několik centimetrů nového sněhu. Na ujetý sníh narazí motoristé i ve vyšších polohách ostatních okresů. Většina vozovek v regionu je ale mokrá a po chemickém ošetření, na některých cestách nižších tříd jsou zbytky rozbředlého sněhu.

V Olomouckém kraji se může tvořit ledovka

V Olomouckém kraji mohou ve středu motoristům zkomplikovat jízdu sníh na silnicích, mlhy, ledovka nebo sněhové jazyky. Zejména na Jesenicku a Šumpersku v noci sněžilo, místy napadlo až osm centimetrů nového sněhu. Všechny silnice jsou sjízdné, zvýšená opatrnost je ale podle dispečerů silničářů nutná.

Hlavní silnice jsou po chemickém posypu v nižších polohách holé a mokré, ve vyšších polohách je na nich sněhová kaše či její zbytky. Ve vyšších polohách a na inertně udržovaných silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Prostějovsku musejí být motoristé opatrní zejména na Drahanské vrchovině. Ve vyšších polohách je tam souvislá vrstva sněhové kaše, místy se může tvořit ledovka.

Reklama

Výběr článků

Načítám