Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu, leckde ho napadlo nejvíc za celou zimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Části republiky zasáhlo v pátek sněžení a místy připadlo až kolem 10 centimetrů těžkého mokrého sněhu. Sněžilo zejména na západě a jihu republiky, odkud se srážky přesunuly dále na východ. Na silnicích tak nejčastěji leží zbytky rozbředlého sněhu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 28.02.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V Plzeňském kraji napadlo v noci na pátek nejvíce sněhu za celou zimu. Vozovky jsou většinou holé a mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. V nejvyšších polohách Šumavy, kde silničáři nemohou kvůli přírodě používat sůl, je vrstva ujetého sněhu krytá tuhým posypem.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Výška sněhové pokrývky v pátek ráno (mapa je vytvořena z operativních nezvalidovaných dat).

V celém kraji napadlo několik centimetrů sněhu, v nejvyšších polohách Šumavy a Českého lesa dost přes deset centimetrů, řekl dispečer krajské správy silnic.

Ve středních Čechách sněžilo zejména na Příbramsku a Rakovnicku, přeháňky se objevovaly rovněž na Nymbursku a v okrese Praha-východ.  Rozbředlý sníh je i na benešovské silnici I/3.

Kolem 10 centimetrů sněhu napadlo i na Vysočině. Na návětrných místech se v některých místech tvoří sněhové jazyky a stalo se i několik nehod.

„Řidiče proto vyzýváme ke zvýšené opatrnosti, a to zejména při jízdě na silnicích nižších tříd,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Nejvíc nehod bylo po ránu na Žďársku, Třebíčsku a na Pelhřimovsku. U Blatnice na Třebíčsku skončilo osobní auto na střeše, zaklíněnou řidičku vyprostili hasiči. Kamiony uvázly například u obce Stáj na Jihlavsku, Lesonic na Třebíčsku nebo u Jersína na Jihlavsku.

Sněžení zasáhne většinu republiky, varovali meteorologové

Počasí

V Pardubickém kraji je ve výše položených oblastech často na vozovkách nový sníh. Je mokrý až rozbředlý, někde vznikají i závěje.

Se sněhem musejí řidiči počítat zvláště v okolí Hlinska, Ústí nad Orlicí, Poličky, Skutče a v Železných horách. V oblasti Žamberka vítr místy tvoří sněhové jazyky, na silnici I/34 z Borové do Poličky komplikují cestu závěje.

Německo zasypal sníh a řítí se na něj vichr

Evropa

Několik centimetrů sněhu připadlo i v Libereckém kraji. Rozbředlá vrstva sněhu je na horských silnicích I. tříd na Jablonecku a Semilsku, vyplývá z údajů na dopravním webu Ředitelství silnic a dálnic.

Kolem pěti centimetrů zatím napadlo v Olomouckém kraji. „Napadl poprašek, v horních polohách do pěti centimetrů. Silnice jsou po chemickém ošetření většinou holé a mokré a vozovky udržované inertně jsou projeté pluhy a posypané,“ řekl v pátek dispečer šumperské správy silnic. Bez problémů by se měli dostat řidiči i přes Červenohorské sedlo. Podobná situace je i na Jesenicku, kde silničáři očekávají možné problémy s kamiony.

Silnice ve Zlínském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. V nižších polohách jsou převážně po chemickém ošetření holé a mokré. Na Vsetínsku na nich místy leží rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách silnice pokrývá nová vrstva sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám