Hlavní obsah

Sněmovnou koloval falešný dopis ČT o radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pracovníkům České televize se ve středu podařilo v Poslanecké sněmovně zachytit falešný dopis, který se snažil vzbudit dojem, že pochází právě z veřejnoprávní televize. Podvrh uvádí různé informace pro i proti umístění radarové základny na území ČR a byl šířen mezi poslanci právě v době, kdy probíhala rozprava na toto téma.

Foto: Právo

Úvodní stránka dopisu, který se šířil Sněmovnou

Článek

Dopis obdrželi také někteří starostové z Prahy. Třístránkový dopis obsahuje výzvu, aby příslušní vládní a političtí činitelé ještě zvážili odložení ratifikace smlouvy a aby "nejen odborné a laické organizace, ale i jednotlivci, kteří chtějí uplatnit své připomínky, je vznesli.“ Připomínky mají posílat nebo telefonovat České televizi.

Pod dopisem jsou uvedena jména a telefony ředitele zpravodajství Milana Fridricha, šéfredaktora aktuální publicistiky Jiřího Vondráčka a moderátora Václava Moravce. Ani jeden ze jmenovaných o existenci dopisů neví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Televize podá trestní oznámení

Vedení zpravodajství České televize se od textu i formy dopisu distancuje a bude se bránit trestním oznámením na neznámého pachatele. "Dopis není na standardním hlavičkovém papíře a nemá ani další formální náležitosti písemností odesílaných televizí veřejné služby. Jedná se tedy o evidentní podvrh. Česká televize se rozhodla v této souvislosti podat trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl ve středu Právu mluvčí televize Ladislav Šticha.

Reklama

Výběr článků

Načítám